Dalmacija Zadar

investicija stoljeća

Hyatt stiže u Hrvatsku: Zadar dobija hotel vrijedan 100 milijuna eura!

investicija stoljeća
Vrlo smo ponosni što u Hrvatsku dovodimo jedan od najpoznatijih hotelskih brendova na svijetu, a zajedno s 'Hyattom' radit ćemo na transformaciji stare tvornice pića 'Maraska' u hotel koji će gostima ponuditi najvišu razinu usluge – kazao je Burak Baykan, direktor Dogusa za Hrvatsku i Crnu Goru

Za manje od tri godine u Zadru, na mjestu jedne od najprepoznatljivijih gradskih vizura, nekadašnje tvornice pića i likera otvorene 1915. godine, bit će otvoren "Hyatt Regency Zadar Maraska", čak sto milijuna eura vrijedan turistički projekt turske Dogus grupe, koja u centru grada uskoro počinje s gradnjom luksuznog hotela sa 130 soba. Bit će to prvi hotel "Hyatt" u Hrvatskoj, uz koji će Dogus grupa izgraditi još i rezidencijalni dio sa 115 stambenih jedinica s unutarnjim i vanjskim bazenima, te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama, restoranima i cafe barovima.

U zgradi stare tvornice "Maraska", koja će i kao luksuzni hotel zadržati svoj prepoznatljiv izgled, Dogus grupa jučer je prvi put javnosti predstavila izgled budućeg turističkoga kompeksa, jednog od najvećih ulaganja u zadarski turizam, ali i gospodarstvo općenito.

- Ovo je zaista impresivno u hrvatskom turizmu. Moja prva reakcija, kad sam vidio kako će to sve izgledati, bila je "vau"! Ministarstvo turizma odlučilo je strateški poticati razvoj drukčijeg oblika turizma od ovoga koji danas imamo, Hrvatska je dovoljno mala da ne smije biti prosječna. Zato idemo u izvrsnost, u dizanje razine turizma i privlačenje većeg broja gostiju koji više troše. A "Maraska" je baš takav projekt – rekao je ministar turizma Anton Kliman na predstavljanju koje je okupilo sve vodeće ljude Dogus grupe, uključujući i vlasnika Ferita Sahenka, predsjednika Uprave Hüsnüa Akhana, regionalnog potpredsjednika međunarodnog lanca hotela "Hyatt International" Jacquesa Moranda, arhitekte i dzajnere koji su radili na ovom velikom projektu, ali i svu lokalnu vlast, sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom na čelu.

- Vrlo smo ponosni što u Hrvatsku dovodimo jedan od najpoznatijih hotelskih brendova na svijetu, a zajedno s "Hyattom" radit ćemo na transformaciji stare tvornice pića "Maraska" u hotel koji će gostima ponuditi najvišu razinu usluge. Brend poput "Hyatta" značajno će pridonijeti atraktivnosti grada Zadra kao destinacije, ali i pozicioniranju Hrvatske u segmentu luksuznog turizma s novim konceptom zabave i opuštanja. I zato dugujemo ispriku zadarskoj javnosti što im ranije nismo predstavili izgled i budućnost ove za njih iznimno važne lokacije. Ali vjerujte mi, toliko smo vodili računa o svakom detalju ovog projekta od trenutka kada smo ga započeli još 2014. godine, toliko nam je bio važan da smo ga željeli predstaviti u cjelini, uključujući rezidencije i komercijalni dio koji će biti otvoren svim građanima Zadra – kazao je Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru.

Gradnja prvog "Hyattova" hotela na jadranskoj obali počet će već do kraja ove godine, dok će se s rezidencijalnim dijelom krenuti u proljeće 2017. godine. Kako je jučer najavio Hüsnü Akhan, predsjednik Uprave Dogus grupe, u tom velikom građevinskom poslu prednost će dati domaćim, zadarskim i hrvatskim, tvrtkama koje bi kompletan posao trebale završiti do 2018. godine. Kada "Hyatt Regency Zadar Maraska" bude otvoren, novo radno mjesto tamo će pronaći 200 ljudi, među kojima će, najavili su vodeći ljudi turske grupacije, stasati i potpuno nova generacija mladih hotelijera spremnih da rade ne samo u Zadru, nego bilo gdje u svijetu.

Kad se i ovaj, zadarski projekt pusti u rad, ukupni iznos dosadašnjih ulaganja Dogus grupe u Hrvatsku porast će na 350 milijuna eura. Otkako su prije sedam godina ušli na hrvatsko tržište, turska grupa investirala je u Dubrovnik i Šibenik oko 250 milijuna eura i zaposlila 350 ljudi.

– Naglasak je naših ulaganja na luksuznom turizmu visoke razine i mislimo da je to put na koji se treba orijentirati hrvatski turizam. Za vrhunski turizam imate puno potencijala, a to je i područje turizma u koje će naša grupacija dalje ulagati – najavio je u Zadru Naci Baserdem, predsjednik Dogus Turizam grupe.

 

Naslovnica Zadar