Dalmacija Zadar

Okončan stečajni postupak: dogovorena završna dioba Bagata

Prema izvješću stečajnog upravitelja Branka Morića ‘Bagat- Precizna mehanika’ nije imala izgleda da izbjegne stečaj jer je od 1997. do 2001. godine ostvarivala sve manji prihod - od početnih 27 milijuna kuna došla je na svega 5,5 milijuna kuna

U petak je na Trgovačkom sudu u Zadru donesena odluka o završnoj diobi imovine “Bagata-Precizne mehanike” u stečaju.

Šest vjerovnika, od kojih su četiri državna (ministarstva i fondovi), Hrvatska banka za obnovu i razvoj te Euroherc, koji su imali ukupno 74,87 posto glasova svih vjerovnika, prihvatili su završno izvješće stečajnog upravitelja Branka Morića i prijedlog završne diobe.

Prema Morićevoj analizi Bagat-Precizna mehanika nije imala izgleda da izbjegne stečaj jer je od 1997. do 2001. godine ostvarivala sve manji prihod, od početnih 27 milijuna kuna došla je na svega 5,5 milijuna kuna.

Nakon proglašenja stečaja vjerovnici nisu pristali da se njihova potraživanja pretvore u udjele i nastavi proizvodnja, pa je moralo doći do prodaje imovine Bagata, koja je procijenjena na 72 milijuna kuna, a priznata potraživanja vjerovnika iznosila su 125 milijuna kuna.

Nekretnine prodane po pravilima ovršnog postupka

Nekretnine su prodane po pravilima ovršnog postupka u vrijednosti od 42,9 milijuna kuna, postignuta je i nagodba s OTP bankom, tako da je ukupni prihod tijekom stečaja dostigao 103 milijuna kuna, a vjerovnicima je dosad ukupno isplaćeno 81,3 milijuna kuna.

Za završnu diobu ostalo je 7,9 milijuna kuna, dok je za sporove koji su još u tijeku rezervirano 2,9 milijuna kuna (riječ je o sporovima dva bivša direktora Šime Medića i Ante Mavre, te pravnika Miljenka Maraša, zatim 16 bivših radnika te neki imovinski sporovi s nekim tvrtkama).

Ogorčeni bivši radnici

Završna skupština vjerovnika inače je protekla u dosta mučnoj atmosferi jer su predstavnici bivših radnika ostali uskraćeni za brojne očekivane odgovore.

Grupacija od 107 bivših radnika, predvođenih Josom Čakarunom, angažirala je odvjetnike iz Splita, koji su tražili razrješenje stečajnog upravitelja zbog čije su nagodbe s OTP bankom onemogućeni u ostvarivanju svojih prava.

Budimir Zrilić je ogorčeno primijetio kako je cijeli život ostavio u Bagatu, a da ga se sada onemogućava da dobije odštetu.

Stečajni sudac Tomislav Jurlina pokušao je objasniti nezadovoljnim radnicima kako po pravomoćnim presudama oni nisu vjerovnici, a da su potraživanja isplaćena svima koji su imali status vjerovnika.

Joso Čakarun je na koncu dao komentar kako je sve ovo cirkus jer se na brzinu okončava podjela imovine iako još traju sudski sporovi te da ni nakon ovakve odluke stvar s Bagatom još nije gotova.

Edvard Šprljan / EPEHA

Do Strasbourga!

Stečaj Bagata će biti zaključen prije prodaje terena veličine 1933 četvorna metra, zbog kojeg se još vodi spor s obitelji Gregov. Neizvjesno je kad će taj spor biti okončan, a bivši direktor Šime Medić najavio je da će i njegov spor trajati još sigurno dugo jer je podnio ustavnu tužbu zbog raskida ugovora o radu. Ako tu ne dobije zadovoljštinu, ići će i do Strasbourga, a to su najavili i radnici okupljeni oko Jose Čakaruna.

Tko se može sramiti?

Stečajni upravitelj Branko Morić podijelio je svoj završni izvještaj i, kad ga je davao Anti Mavri, rekao je da se ovaj ne bi trebao sramiti što je bio bivši direktor Bagata. A Mavra mu je na to uzvratio kako bi se Morić mogao sramiti, a ne on. Mavri je inače odbijen zahtjev za isplatu duga na ime kamata u visini od 498 tisuća kuna, jer se pitanje kamata uopće nije razmatralo.

 

Naslovnica Zadar