Dalmacija Zadar

u Zadru i zagrebu počeo upis obveznica

Obveznice Krešine dvorane: 10 milijuna eura za pokriće duga

u Zadru i zagrebu počeo upis obveznica

Radi se o 9,6 milijuna eura već utrošenih na dovršetak Dvorane Krešimira Ćosića. Tek treba vidjeti koliko će biti zanimanje za obveznice

Radi se o 9,6 milijuna eura već utrošenih na dovršetak Dvorane Krešimira Ćosića. Tek treba vidjeti koliko će biti zanimanje za obveznice

Jure Mišković / CROPIX
Gradska tvrtka „Višnjik“ će 23. prosinca izdati gotovo deset milijuna eura obveznica čiji je upis u Zadru i Zagrebu počeo u ponedjeljak i trajat će do 19. prosinca, kada će biti utvrđena kamatna stopa i cijena izdanja obveznica preko ErsteSteiermarkische banke.

Radi se o 9,6 milijuna eura već utrošenih na dovršetak Dvorane Krešimira Ćosića čija vrijednost, računajući uređenje okoliša, infrastrukture i prilaznih cesta, doseže 200 milijuna kuna. Tek treba vidjeti koliko će građana i institucionalnih investitora pokazati zanimanje za ove obveznice, ali ako je suditi po primjeru izdanja municipalnih obveznica preko Hypo banke, veliku većinu obveznica otkupit će ErsteSteiermarkische banka i potom ih pustiti na tržište preko Zagrebačke burze.

Takva je zaštitna klauzula i predviđena ugovorom između „Višnjika“ i ErsteSteiermarkische banke, jer u slučaju gradskih obveznica nije bilo dovoljno zainteresiranih investitora, pa je Hypo banka kao izdavač otkupila preko 90 posto obveznica.

- U to vrijeme je to bio pionirski posao za koji nije bilo velikog zanimanja. Tek iza Zadra su s gradskiim obveznicama krenuli Koprivnica i Rijeka, ali valja računati i na to da je od tada razvijeno tržište vrjednosnim papirima, te da su građani upoznati s ovakvim načinima investiranja - kaže gradska pročelnica za financije Grozdana Perić. Kamate će se plaćati u šest godišnjih rata do dospjeća obveznica 2014. godine, a rata za otplatu glavnice će biti 1,5 milijuna eura do 2013. i 2,1 milijuna eura 2014. godine.

Kamate Hypo banci

Grad Zadar za municipalne obveznice isplaćuje godišnje milijun eura Hypo banci u dvije rate. Glavnica duga dospijeva 2011. godine, ali se još uvijek ne zna kako će biti isplaćeno tih 18,5 milijuna eura.

 

Naslovnica Zadar