Dalmacija Zadar

Pomor kod Vrgade: u mreže kaveza u strahu se zaplelo dvije tisuće tuna

Orkansko jugo i jake morske struje uništile su četiri kaveza tvrtke Jadran tuna kod otočića Vrgade, uslijed čega je uginulo dvije tisuće tuna koje će umjesto na japanskoj burzi završile u tvornici za preradu mesnog otpada u Sesvetskom Kraljevcu.

Takva elementarna nepogoda i za sad neprocjenjiva šteta nikada se nije dogodila u 12 godišnjoj povijesti uzgoja tuna u Jadranu, a tvrtki Jadran tuna to je druga nesreća koja ih je u dva mjesece pogodila. Početkom listopada potopio im se brod-hladnjača „Ledenik“ s ribom za hranjenje tuna, a sada su ostali bez tuna koje su trebali od ponedjeljka izlovljavati za japansko tržište.

Dan prije nesreće, doznajemo, uspjeli su prodati ribu Japancima što ove godine obzirom na recesiju, nije bilo jednostavno, a onda su u jednoj noći ostali bez dijela već prodane ribe.

- Naše se uzgajalište nalazi dvije milje od otočića Vrgade, gdje smo se morali premjestiti zbog studije zaštite okoliša na lokaciju kod otočića Gire koja je otvorena i najviše izložena jugu. Olujni vjetra nam je u noći s četvrtka na petak slomio četiri kaveza i riba se zaplela i uginula u mreži. Uspjeli smo izvaditi dio uništenog uzgoja, a procjena je kako je uginulo oko 80 tona ribe. Pozvali smo ronioce iz Šibenika, remorkere, ali nam je južina na moru otežavala pristup uništenim kavezima i izvlačenju ribe, ispričao nam je kratko direktor i većinski vlasnik Mišo Mandić.

Kako je cijeli sustav kaveza pokidan direktor Jadran tune strahuje da ne dođe do uništavanja i ostalih kaveza koji su se u prvom naletu juga uspjeli održati. Okrugli kavezi su se, opisuje Mandić, spojili u crtu.

Ribarski inspektori koji su u Biogradu evidentirali izlovljenu mrtvu ribu, prije dva mjeseca su bili u nadzoru na deset kaveza Jadran tune i utvrdili da broj i količina tune odgovara papirima koji su preko resornog ministarstva poslani Međunarodnoj organizaciji za zaštitu tuna. Međutim, još uvijek se ne zna koliko je tuna pobjeglo iz prvog kaveza koji se razbio nakon što su vjetra i morske struje iščupale sidro.

Riba je stradala međusobno se sudarajući i zaplićući u mrežu, kažu stručnjaci, a uslijed panike i straha tune nakon što su obruči kaveza počeli pucati.

Bez obzira što je riba osigurana Jadran tuni se dogodila elementarna nepogoda, a jugo je deformiralo, doznajemo i kaveze tvrtki Kali tuna, na novoj lokaciji ispod otoka Ugljana, koja je također izložena jugu, ali na sreću tuna nije stradala.

Samo prvu manju količinu uginulih tuna koju su ronioci uspjeli izvući na površinu, a koju su pregledali i veterinari u Jadran tuni su uspjeli prodati na veliko za domaće tržišta, a ostala riba je propala.

– Ne možemo je spasiti, to je riba koju moramo otpisati, poručio je direktor Jadran tune, kojoj je zbog vremenskih nepogoda još je uvijek i brod Ledenik na dnu mora.

Dijana Mijatović / EPEHA

Naslovnica Zadar