Dalmacija Zadar

dogodine istJEČe 12 velikih koncesija

Hoteli u velikoj borbi za plaže

dogodine istJEČe 12 velikih koncesija

Bez koncesije će ostati ‘Hoteli Zadar’ za plažu Kolovare. I ‘Hotelima Borik’ također istječe koncesija za istoimenu plažu, a tvrtka Intremod borit će se ponovno za koncesiju na plaži Pinija

Bez koncesije će ostati ‘Hoteli Zadar’ za plažu Kolovare. I ‘Hotelima Borik’ također istječe koncesija za istoimenu plažu, a tvrtka Intremod borit će se ponovno za koncesiju na plaži Pinija

Hoteli Zadar neće odustati od plaže Kolovare                CROPIX
Iako je Zadarska županija proteklih godina bila uzorna u koncesioniranju pomorskog dobra, u idućoj godini planira se manja naknada negoli ove godine, kada je od koncesija prikupljeno 2,2 milijuna kuna. Odjel za pomorstvo planirao je 1,8 milijuna kuna prihoda od koncesija u idućoj godini, a 900 tisuća kuna “ubrat” će se za korištenje pomorskog dobra od vlasnika brodica, što je također manji iznos od planiranih 1,2 milijuna kuna u ovoj godini.

U ovoj godini je dodijeljeno svega osam koncesija za pomorsko dobro, a dogodine će isteći 12 koncesija. Godina će biti prijelomna i zbog sidrišta kojima će se, najavio je pročelnik Jerolim Uroda, u paketu dodijeliti koncesija koja im je istekla ovog ljeta. No u Županiji nisu željeli dovesti u nepriliku vlasnike koncesija na sidrište usred sezone te su odluku o isteku koncesije odgodili za sljedeću godinu.

Iako dogodine istječe 12 velikih koncesija, za četiri benzinske crpke koje su na pomorskom dobru i namijenjene nautičarima, neće se, zbog promijenjenih zakonskih uredbi, provoditi postupak obnove koncesije. Bez koncesije će ostati “Hoteli Zadar” za plažu Kolovare, koji su od prvog dana osporavani zbog podkoncesije, najma i izgradnje na pomorskom dobru, a što sve nije imalo veze s idejnim rješenjem na osnovi kojega su dobili koncesiju.

Nesumnjivo je kako će “Hoteli Zadar”, vlasnici hotela Kolovare ponovno tražiti tu koncesiju, iako su zadarske gradske vlasti u nekoliko posljednjih godina najavljivale da će se sve gradske plaže uzeti pod svoju kapu. Koncesija istječe i Klubu podvodnih aktivnosti za plažu poznatiju kao Jadran, kod Marexa. “Hotelima Borik” također istječe koncesija za istoimenu, nekad omiljenu zadarsku plažu na koju se naplaćuje ulaz Zadranima, jer su pravo prvenstva dobili hotelski gosti.

I tvrtka Intremod borit će se ponovno za koncesiju na plaži Pinija koja im istječe 7. svibnja pa će županijske vlasti obaviti proceduru natječaja uoči turističke sezone. Koncesija krajem iduće godine istječe tvrtki Cenmar, pionirima marikulture za kaveze postavljene ispod otoka Pašmana na lokalitetu Košara. Sportsko društvo Galeb sa Silbe, biogradski Spust i Juština iz Pakoštana također istječe višegodišnja koncesija pa će se novi koncesionar tražiti natječajem.

Koncesija za 'bove'

Koncesija za “bove” također je zadarski izum budući da su prvi počeli s postavljanjem sidrišta u određenim uvalama, za koja su prije deset godina dodijeljene koncesije. Odnosi se to na čak osam sidrišta u uvalama Bok i Lučine na Dugom otoku, Soline na Pašmanu, Drage, Paladinica, Draga na Silbi, Krijal i Škarda. Za sve njih provest će se postupak za nove koncesije.

Naslovnica Zadar