Dalmacija Zadar

iz GRADSKOG proračuna

Zadar: za osam donacija 95 tisuća kuna

Gradsko poglavarstvo je u ovoj godini, iz proračuna teškog gotovo pola milijarde kuna, raznim građanskim udrugama dodijelilo ukupno osam donacija ukupne vrijednosti 95 tisuća kuna. Kako je riječ o izvanrednim intervencijama za manjim sredstvima, donacije se ne mogu predvidjeti na početku proračunske godine, nego se uz odobrenje Poglavarstva isplaćuju iz “viškova” pojedinih upravnih odjela.

Naime, kako nam je objasnila glasnogovornica Ivana Dadić, prigodom izrade prijedloga proračuna, svaki od pojedinih upravnih odjela iz svog djelokruga rada na pojedinim pozicijama planira nešto više od nužno potrebnih sredstava, koja se poslije, po potrebi, izdvajaju za donacije. Za dobivanje svih donacija ključno je odobrenje Poglavarstva, kaže Dadić, pa i u slučajevima kada se pojavi potreba za nekom nepredviđenom aktivnošću čija provedba podrazumijeva veća sredstva. Iako “viškove” kod projekcije proračuna predviđaju svi gradski upravni odjeli, svih osam donacija u 2008. godini isplaćeno je iz Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Uglavnom se radilo o intervencijama za manjim sredstvima, dodaje Dadić, a pritom je najviše donacija otišlo braniteljskim udrugama. Zajednica udruga Hvidra Zadarske županije tako je u 2008. dobila ukupno tri donacije, i to za izradu i promociju dokumentarnog filma “Pobjednici” upriličenog za Dan obrane grada, za organizaciju održavanja Svehrvatskih športskih igara hrvatskih invalida iz Domovinskog rata, te kao pomoć za kupnju posebno prilagođene proteze 100-postotnom invalidu Domovinskog rata. Udruga Hrvatski ratnik dobila je pomoć za tiskanje knjige “Dokumenti Domovinskog rata”, a Udruga Tigar sredstva za održavanje turnira svih udruga dragovoljaca Domovinskog rata iz Hrvatske.

Caritas Zadarske nadbiskupije dobio je novčanu pomoć za obnovu i opremanje škola u afričkoj državi Kongo, dok je Društvu zadruga, preko Društva Propela, odobreno sponzorstvo za organizaciju humanitarnog koncerta Simply The Best. Pojedinačne iznose donacije, kao i podatke o donacijama iz drugih gradskih upravnih odjela, nismo dobili.

I. Nevešćanin / EPEHA

Naslovnica Zadar