Dalmacija Zadar

još malo...

Turisti pitaju: Zašto ne sviraju Morske orgulje?

još malo...

- Morske orgulje će biti gotove za desetak dana, moglo se naravno i ranije, ali morala se obaviti javna nabava, pa prije toga i natječaj provesti, pa rok žalbe... malo se produžilo. Zadnji put je remont bio prije tri godine, mi smo mislili obaviti remont iduće godine, ali procjene stručnjaka su bile da ipak treba obaviti ove godine, ali dobro, za desetak dana će sve biti gotovo. Stavit ćemo za turiste obavijest da su Morske orgulje na remontu i da će biti desetak dana gotove. Troškovi remonta iznosit će 220 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta suočen s kritikama Zadrana i turista je li se moglo remont Morskih orgulja obaviti prije turističke sezone.

I instalacija pozdrav Suncu morat će na remont, ali to će biti malo veći problem.

- Tamo treba sve promijeniti, a da bi se sve promijenilo problem je naći adekvatne stručnjake ma kako god sad to zvučalo nevjerojatno. I procjene su da bi to nekoliko milijuna kuna koštalo. To moramo napraviti, ali ove godine sigurno ne, međutim dogodine sigurno – rekao je Kalmeta.

Uz to se nadovezuje i projekt rekonstrukcije rive za što postoji statički izračun.

- Sad se čekaju konzervatorski uvjeti nakon čega će se raspisati natječaj za arhitektonsko-urbanističko rješenje rive, ali i uvale Jazine i nakon toga će se krenuti u rekonstrukciju toga svega kad budemo točno znali što tamo struka, a onda i Zadrani hoće. To je jedan proces koji na žalost traje malo duže nego što treba, ali nije sve do nas. Za tržnicu smo uvjete konzervatora dobili i raspisan je natječaj za arhitektonsko-urbanističko rješenje tržnice koja će dobiti jedan potpuno novi izgled, a ovo moramo čekati – zaključio je Kalmeta.

Naslovnica Zadar