Dalmacija Zadar

Svečan dan

Obilježena 24. godišnjica zrakoplovne baze u Zemuniku

Svečan dan

U vojarni Zemunik, u ponedjeljak, 21. ožujka 2016. svečano je obilježena 24. godišnjica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u sklopu i 23. godišnjica pogibije šestorice pripadnika postrojbe poginulih u Škabrnji u ožujku 1993. godine.

Svečanom obilježavanju nazočili su zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93 zb HRZ i PZO-a brigadir Karol Lučan te djelatnici baze i predstavnici postrojbi iz vojarne Zemunik.

Obilježavanje Dana 93. zb započelo je u Sukošanu gdje je održan susret sjećanja i zahvale šestorici poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 93. zb: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića. Središnja svečanost održana je u vojarni Zemunik.

Čestitajući pripadnicima 93. zb obljetnicu, zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač istaknuo je kako je 93. zrakoplovna baza prepoznata po svojoj kvaliteti, zalaganju i sposobnostima njenih pripadnika. „Značaj ove zrakoplovne baze prelazi okvire grada Zadra, Zadarske županije i slobodno mogu reći, Republike Hrvatske. Dokazane vještine i strogo profesionalan odnos prema postavljenim zadaćama, postali su zaštitni znak pripadnika 93. zrakoplovne baze.“, rekao je general Kovač.

Zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan istaknuo je neke najvažnije aktivnosti koje su obilježile proteklu godinu, kao što su osposobljavanje novog postava akrobatske grupe "Krila Oluje", nastavak školovanje pilota iz Sultanata Oman, organizaciju međunarodne konferencije o gašenju požara iz zraka, uspješnu PP sezonu, sudjelovanje u hitnom medicinskom prevoženju i akcijama traganja i spašavan,ja kao i sudjelovanje u operacijama KFOR i "Resolute Support".

"Vjerujem kako će sve povjerene nam zadaće i u narednom razdoblju biti na tragu daljnjeg jačanja 93. zrakoplovne baze kao i obrambene moći i sposobnosti HRZ i PZO.", zaključio je brigadir Karol Lučan.

Naslovnica Zadar