Dalmacija Zadar

ZAVRŠEN URBANISTIČKO-AHITEKTONSKI NATJEČAJ

Evo kako će za 12 milijuna kuna izgledati bastion Citadela

ZAVRŠEN URBANISTIČKO-AHITEKTONSKI NATJEČAJ
Na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja bastiona Citadela u Zadru stiglo je čak 18 radova, a u petak je predstavljen prvonagrađeni rad Aleša Žnidaršiča i Katje Žlajpah iz ljubljanske tvrtke "MultiPlan arhitekti".

Njima je pripala nagrada od 62.400 kuna, dok je drugu nagradu od 39.000 kuna osvojio rad rad prof. Nenada Fabijanića, a treća je (23.400 kuna) odnijela ideja tima autora - Siniša Bodrožić, Ivan Rališ, Laura Gomez Agudelo. Četvrta nagrada dodijeljena je tvrtki NFO d.o.o, a peta je pripala još jednoj skupini autora koju su činili Sara Jurinčić, Vedrana Pecotić, Tena Petrović, Marko Skoblar i Miroslav Pejić.

U pripremi projekta obnove Citadele, vrijednoj pola milijuna kuna, sudjelovali su, uz Grad Zadar kao investitora, HNK i Sveučilište u Zadru, uključeni su bili i konzervatori, a natječaj je provelo zadarsko Društvo arhitekata. Procijenjena vrijednost radova na obnovi bastiona u središtu Zadra iznosi oko 12 milijuna kuna.

- Prvonagrađeni rad utjelovljuje odgovore na skoro sva pitanja koja su se u ovom projektu pojavila, rekla je Sanja Cvjetko Jerković, predsjednica Ocjenjivačkog suda, po kojoj su slovenski arhitekti uspjeli "udahnuti novi karakter i život" prostoru Citadele i ujedno sačuvati sve njegove postojeće karakteristike.

Taj postupak je autor Aleš Žnidaršič usporedio s veslanjem - "ideš naprijed, gledaš nazad", ocjenjujući da je projektiranje unutar gradskih zidina veliki privilegij i još veća odgovornost, pa je do finalnog bilo potrebno izraditi 20-ak različitih rješenja.Do obnovljene Citadele vodit će novi ulaz, uz zgradu Sveučilišta, s potpuno novim stepenicama i liftom, dok će na platou Citadele, po želji HNK, biti izgrađena otvorena pozornica. Kako se radi o prostoru parka, arhitekti su ponudili rješenje po kojemu će većina postojećeg drveća biti sačuvana.

U kapeli sv. Dimitrija će 23. studenoga biti otvorena izložba sa svih 18 radova pristiglih za obnovu bastiona Citadela.


P. OPAČIĆ
Naslovnica Zadar