Dalmacija Zadar

"Crvena luka" dobila Bijelu zastavu za čisto more

Bijela zastava i certifikat za čisto more svečano je uručena u četvrtak navečer turističkom naselju "Crvena luka" kod Biograda kao prvom hotelskom kompleksu u zadarskoj regiji i petome u Hrvatskoj.

Bijelu zastavu je članovima Uprave Crvene luke Hotel & Resorta Pier Paolu Prodiju i Ludigiju Prodiju uručio hrvatski ronilac Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik organizacije Global Underwater Awareness Association (GUWAA), koja dodjeljuje taj ekološki simbol.

"Bijela zastava ne se može kupiti, ona se može samo zaraditi ako se pošalje ronioce da očiste podmorje. Moj zadatak je da u idućih sedam do deset godina očistim Jadransko more od smeća. Ovo je simbol čistog podmorja, napravili ste puno za to", rekao je Curavić Prodijima.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako je osobita čast imati takve investitore u Hrvatskoj.

"Svugdje govorimo o Crvenoj luci upravo iz tog razloga. Možda je ovo naporno na kratki rok, ali na duže se isplati. Obično imamo investitore koji samo pitaju koliko maksimalno mogu graditi u prostornom planu, a ne vide stablo. Bio sam ovdje prošle godine i od mnoštva stabala nisam ni primijetio hotel. Hvala investitorima na svemu, prije svega na tolikoj energiji uloženoj u očuvanje okoliša", dodao je Lorencin istaknuvši kako je upravo u strategiji turizma na prvome mjestu očuvanje prostora te najavio kako se ide dalje s akcijskim planovima.

Pier Paolo Prodi prisjetio se vremena kad su došli u Crvenu luku istaknuvši kako je to bila ljubav na prvi pogled.

"Mi smo se cijelo ovo vrijeme trudili pokrenuti jedinstven proizvod i uspjeli smo. Imamo resort koji može primiti 600 ljudi, 170 smještajnih jedinica, imamo razne sadržaje, možemo primiti velike brodove i jahte, imamo mogućnost slijetanja helikoptera. Crvena luka je kao raj na zemlji, okružena parkovima prirode, nacionalnim parkovima. Uspjeli smo dovesti do kraja jedan projekt koji je bio prepoznat u Zadarskoj županiji. Cilj je bio da se priroda i njeno bogatstvo sačuvaju i prezentiraju. Često se kaže da je voda izvor života, ali se ne pridaje važnost toj činjenici. Iznimno je zadovoljstvo živjeti u ovom okolišu, s našim gostima i radnicima", kazao je Pier Paolo Prodi napomenuvši kako od početnih sedam radnika sada zapošljavaju 130.

Crvenu luku u četvrtak je obišao i ministar financija Boris Lalovac.

"Došao sam s kolegom Lorencinom kako bih vidio jednu investiciju i kako bismo ih podržali. Cijelo vrijeme smo govorili o betonizaciji Jadrana, ali ovo je više ulaganje u ekologiju. Ovo je hvalevrijedan projekt i ovakve će projekte Vlada ubuduće podržavati. Drago mi je što vidim da je moguće imati takvu vrstu turizma, s većim naglaskom na ekologiju. To je ulaganje koje će dugoročno sigurno biti isplativo i vjerojatno produžiti sezonu", naglasio je ministar Lalovac.

Bijela zastava prvi put je dodijeljena 2013. godine, princu Albertu II. od Monaka, čija je Fondacija danas jedan od partnera tog projekta GUWAA-e.H, FOTO: L. GERLANC / CROPIX
Naslovnica Zadar