Dalmacija Zadar

Kata Čavić, najstarija Zadranka, proslavila 107. rođendan: nikada nije pušila, pila alkohol i tablete

Kata Čavić, vjerojatno najstarija Hrvatica i zasigurno najstarija Zadranka proslavila je u četvrtak svoj 107. rođendan. Popularna baka Kata, porijeklom iz Starigrada, rođendan je proslavila u krugu obitelji u Zadru, u stanu sina Ante i nevjeste Marije koji o njoj brinu više od trideset godina. Iako slaba, baka Kata koja od sedmero djece u svom bogatom «nasljedstvu» ima 11 unučadi, 20 praunučadi i dva šukununuka, i dalje živne na spomen Starigrada iz kojega je nakon Drugog Svjetskog rata kada joj je i preminuo suprug sa djecom morala izbjeći u Slavoniju. Iako je u Starigradu tada teško živjela i svakodnevno na leđima nosila robu za razmjenu preko Velebita sve do Gospića, to su joj bili najsretniji dani.

 - Velika mi je želja bila da joj vratimo vid da može ponovno pogledati svoj Starigrad, no liječnici su nam kazali da je to nemoguće. Vid je izgubila prije trideset godina nakon glaukoma, kaže Marija Čavić, Katina nevjesta koja o njoj svakodnevno brine više od trideset godina.

  -  Iako je bilo teških trenutaka, nikada mi nije palo na pamet da je smjestimo u umirovljenički dom. Rađe bih umrla. Ona je uvijek bila jako fina prema meni i dok je mogla čuvala mi je djecu. Poslije su djeca čuvala nju, i tako to ide, kaže Marija o svekrvi koja je prošle godine za rođendan tražila «telefon koji se nosi u džepu». Ove godine pak ne želi puno, možda otići u Starigrad gdje je pronašla recept za dugi život -  tri puta tjedno pješice na Velebit.

- Nikada nije pobolijevala ni pila tablete. Nije pušila ni pila alkohol, kaže Marija Čavić dodajući kako joj je sada najdraža bijela kava koju redovno pije ujutro i navečer.

Piše: Božana Sviličić/EPEHA
Foto: Jure Mišković/CROPIX

Naslovnica Zadar