Dalmacija Zadar

Kompliciran slučaj

Nauta Lamjana: kaznena prijava Cvitanu protiv zadarskih tužitelja

Kompliciran slučaj

Niti nakon nedavnih prosvjeda nema mira u Nauta Lamjani Jure Mišković CROPIX

Protiv Županijskog državnog odvjetništva u Zadru odvjetnik Milan Petričić podnosi kaznenu prijavu zbog zloporabe ovlasti i položaja u slučaju istrage Dražena Špinderka, bivšeg direktora Nauta Lamjane. Zbog drastičnog kršenja zakona na Špinderkovu štetu, kaznena će prijava početkom sljedećeg tjedna biti upućena Državnom odvjetništvu u Zagrebu, a njen je sadržaj već poznat pravosudnim institucijama u Zadru jer je odvjetnik Petričić u zapisnik istražnog suca Borisa Radmana izdiktirao punih 11 kartica obrazloženja pozicije u koju je Špinderk kao njegov štićenik doveden teško optužujuži ŽDO, pa će biti zanimljivo hoće li netko reagirati po službenoj dužnosti.

- U listopadu 2012. godine zbog optužbi za dva kaznena djela Špinderk je dao svoju obranu i do danas u toj istrazi nije provedena ni jedna druga istražna radnja, osim što je tri puta saslušan sindikalni povjerenik Nauta Lamjane. A sada se tvrdi da je Špinderku otkriveno novo kazneno djelo iako je to poznato još od veljače prošle godine, otvorio je priču Petričić po čijem mišljenju je došlo do drastičnog kršenja zakona na Špinderkovu štetu, a sve kako bi netko u ŽDO-u “sačuvao svoju radnu poziciju i to na način da zatvori Špinderka”.

Kompliciran slučaj

Nakon medijske buke oko Nauta Lamjane i razgovora između županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u kojemu se Cvitan raspitivao što je urađeno u slučaju Nauta Lamjane, a odgovoreno mu je da je, s obzirom na trajanje stečaja, riječ o “posebno kompliciranom slučaju” u kojem je istraga teška, opisao je kontekst i kronologiju događanja Špinderkov odvjetnik.

Petričić kaže kako je Špinderk prije nekoliko dana dobio rješenje o otvaranju istrage s istim kaznenim djelima za koja je istraga već otvorena 2012. godine, a tobože novo je kazneno djelo o kojemu je javno govorio sindikalac Mario Košta i koje je u policijskom priopćenju precizno opisano kao “davanje lažnog iskaza”.

- ŽDO je u veljači 2013. godine donio privremenu mjeru protiv Špinderka zbog sumnje da pokušava utjecati na svjedoke, doći do stečajne dokumentacije Nauta Lamjane, te da je djelovao na otvaranje stečaja, pa mu je zabranjeno obavljanje poslova stečajnog upravitelja i zabranjen mu je pristup zgradi u kojoj se nalazila stečajna dokumentacija Nauta Lamjane. Iz tog je rješenja jasno i vidljivo da ŽDO još tada znao za kazneno djelo za koje sada tvrde da je novo. Na to smo se rješenje žalili i Županijski sud je rješenje ukinuo, ali mi tu odluku nemamo jer nam nije dostavljena od rujna prošle godine. Strašno je i katastrofalno što je ta sudska odluka bačena doslovce na pod ŽDO-a gdje sam je u dva navrata vidio pri uvidu u spis.

Prava građana

ŽDO je mogao donijeti novo rješenje ili obavijestiti Trgovački sud i policiju o ukidanju starog, ali ŽDO to nije uradio i nije dostavio sudsku odluku ni Špinderku, ni Trgovačkom sudu ni policiji koja izvršava zabranu približavanja! To je teško kazneno djelo zloporabe bez obzira tko u ŽDO-u stoji iza toga, kaže Petričić pitajući se tko će šititi prava građana ako se takva djela protiv građana i njihovih prava rade u ŽDO-u.

- Kako pravno reagirati na situaciju kad će te tužiti ili ti suditi onaj tko čini kazneno djelo?! Pritužbom onome tko je to učinio?! Podnijet ćemo kaznenu prijavu jer je ovo eklatantan primjer nezakonitosti! Najlakše je bilo nekoga zatvoriti kako bi se utažila glad zbog događaja oko Nauta Lamjane, rekao je Petričić.

Na odluku suca Radmana o puštanju Dražena Špinderka na slobodu, ŽDO je uložilo žalbu o kojoj će vrlo brzo odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

predrag opačić

Policajci su bili korektni

Policija me pozvala na razgovor i ja sam se odazvao, a nisam znao o čemu žele razgovarati. Djelatnici policije su prema meni postupali savršeno korektno i profesionalno, izjavio je Dražen Špinderk ne želeći govoriti o detaljima iz istrage.


Nisam pročitao zapisnik

Predsjednika Županijskog suda u Zadru Vladimira Mikolčevića smo pitali je li pročitao zapisnik sa saslušanja Dražena Špinderka u kojemu se nalazi niz teških optužbi za nezakoniti rad ŽDO-a.

- Ne, nisam ga pročitao. Od petka sam na godišnjem odmoru, a u četvrtak me sudac Radman obavijestio da je ispitivanje trajalo do iza ponoći i iznio mi je razloge zbog kojih nije odredio pritvaranje Dražena Špinderka. U taj se spis nisam upuštao...


Košta: Vlasnici su nas reketarili

Točno je, nekoliko sam puta razgovarao s ljudima iz ŽDO, jednom u pratnji još dvojice radnika. Svoju prijavu ŽDO u smo nedavno nadopunili, to je opširan materijal u kojemu smo spomenuli i vlasnike iz Jupiter fonda koji su praktično reketarili Nauta Lamjanu. Ne znam dokle je istraga stigla i koga su sve saslušavali, izjavio je sindikalni povjerenik Mario Košta.


Sud je trebao dostaviti rješenje

Protiv Dražena Špinderka i još dvojice u tijeku je postupak provođenja istrage. Izjave i postupke odvjetnika Petričića nemam što komentirati. On ima pravo podnositi kaznene prijave, a za druge stvari nemam što reći, kazao je zadarski županijski državni odvjetnik Ivan Galović. Za sva dodatna pojašnjenja Galović nas je uputio na svog zamjenika Slobodana Denonu koji osobno vodi predmet Špinderk. Denona pak tvrdi da je Županijski sud, a ne ŽDO trebalo strankama i policiji dostaviti rješenje kojim je Špinderku ukinuta zabrana pristupa dokumentaciji Nauta Lamjane te pravo na rad kao stečajni upravitelj.

- Mi smo dobili sudsko rješenje, a zašto drugi nisu, to ja ne znam – kazao je Denona dodajući da je Županijski sud postupao po žalbi odvjetnika na njihovo rješenje o privremenoj mjeri protiv Špinderka, pa je stoga na sudu bilo da o tome druge obavijesti. I.N.


Naslovnica Zadar