Dalmacija Zadar

Savjetovalište za studente u Zadru opravdalo svoje postojanje

Zadar: studenti nude pomoć i traže savjete

Savjetovalište za studente u Zadru opravdalo svoje postojanje

Za studente smo postali mjesto gdje mogu doći po savjet svake vrste, od metode učenja određenoga gradiva, rješavanja ljubavnih tegoba, strahova, oslobađanja od ispitne anksioznosti, pa sve do pomoći u snalaženju u studijima i provođenju istraživanja, navo

Za studente smo postali mjesto gdje mogu doći po savjet svake vrste, od metode učenja određenoga gradiva, rješavanja ljubavnih tegoba, strahova, oslobađanja od ispitne anksioznosti, pa sve do pomoći u snalaženju u studijima i provođenju istraživanja, navodi voditeljica Savjetovališta dr. Anita Vulić Prtorić

Studenti su prihvatili Savjetovalište                                  CROPIX
Savjetovalište za studente, otvoreno krajem siječnja u sklopu Zadarskog sveučilišta, u potpunosti je opravdalo svoje postojanje, čak i tijekom ljeta kada je studentima pružena pomoć u istraživanju koje će se ovih dana predstaviti na psihološkoj konferenciji u Poreču.

Dvije skupine studenata napravile su veliko istraživanje o prisutnosti psiholoških tema u medijima, a svojim će tezama pridonijeti zaključcima koja će ta konferencija donijeti o etičnosti i psihologiji u hrvatskim medijima.

 - Dogodilo se ono što smo najmanje očekivali, a to je da nam studenti dolaze spontano i ne samo da traže savjete nego i nude svoju pomoć. Ponosni smo što su nas ti studenti prepoznali kao one koji će im pružiti i stručnu pomoć, a ne da nas doživljavaju kroz terapeutsku ulogu, istaknula je dr. Anita Vulić Prtorić, voditeljica Savjetovališta s Odjela za psihologiju. Na istoj konferenciji, koja će imati vrlo aktualnu temu o medijima, dr. Vulić Prtorić dobit će nagradu “Marko Marulić”, koju će joj Hrvatsko psihološko društvo dodijeliti za doprinos primijenjenoj psihologiji u Hrvatskoj.

 - Nagrada se dodjeljuje na istoj konferenciji gdje nastupaju studenti i mene raduje trenutak kad ću je staviti na zid u našem Savjetovalištu jer je to zasluga svih nas, kazala je dobitnica vrijednog priznanja. U Savjetovalištu su pomogli studentima i u traženju donacija za njihove projekte, što također dokazuje povjerenje koje su zadarski studenti vrlo brzo stekli spram te organizacije koja u Hrvatskoj nema tradiciju.

 - Za studente smo postali mjesto gdje mogu doći po savjet svake vrste, od metode učenja određenoga gradiva, rješavanja ljubavnih tegoba, strahova, oslobađanja od ispitne anksioznosti, pa sve do pomoći u snalaženju u studijima i provođenju istraživanja, navodi voditeljica Savjetovališta. Iako je osnovna djelatnost Savjetovališta provođenje individualnog i grupnog savjetovanja, na čemu rade savjetovatelji, radionice su važan dio rada sa studentima jer se njima razvijaju akademske i životne vještine. Na radionicama se obrađuju različite teme, od uspješnog učenja, studenata s posebnim potrebama preko seksualnosti, obiteljskih i partnerskih odnosa, do radionice koju je pod nazivom “Kamo nakon posla” držala bivša gradska pročelnica i psihologinja Jasmina Sočković.

Pohvala Tempusa

Zadarsko savjetovalište uključeno je u projekt Tempus, zajedno sa savjetovalištima u Rijeci i Zagrebu, te više europskih sveučilišta. Na prošlotjednom sastanku u Rijeci dobili su posebnu pohvalu koja će rezultirati nagradom u opremi i knjigama za zadarsko savjetovalište.

 

Naslovnica Zadar