Dalmacija Zadar

Senzacionalno otkriće prof. Budaka: Hrvati nisu bili u Dalmaciji od stoljeća VII.!

Neven Budak / Igor Sambolec / CROPIX
Zanimljiv Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Pag u praskozorje hrvatskog kršćanstva“  održan u paškoj Gradskoj vijećnici otkrio je senzacionalne stvari.

Tako je prof. Neven Budak ustvrdio kako ne postoji niti jedan materijalni dokaz da su Hrvati boravili na području Dalmacije u VII. stoljeću.

- Pokrštavanje Hrvata u priobalju Hrvatske počelo je tek 30-tih godina 9. stoljeća. Struka arheologa je tu očito zakazala, možda nisu dovoljno radili na sustavnom istraživanju. Poznato je da kroz 7. i 8. stoljeće nije pronađen niti jedan materijalni dokaz  koji bi upućivao na dolazak i življenje Hrvata u Dalmaciji - rekao je prof. Budak.

Slaveni su na prostor Dalmacije došli kao mnogobošci, a kako bi opstali prilagodili su se načinu življenja Ilira koji su tada bili domicilno stanovništvo, no u tom prilagođavanju su zadržali svoj jezik, kao i mnoge svoje običaje.

Dvodnevni Međunarodni znanstveni skup održan je  u organizaciji Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Na skupu su sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, akademik Radoslav Katičić sa Sveučilišta u Beču, prof. dr. sc. Zmago Šmitek sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Andrej Pleterski, član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Georg Holzer sa Sveučilišta u Beču, prof. dr. sc. Neven Budak, doc. dr. sc. Tomo Vinšćak i prof. dr. sc. Vitomir Belaj sa Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Vladimir Peter Goss sa Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Juraj Belaj, znanstveni suradnik u Institutu za arheologiju iz Zagreba i doc. dr. sc. Goran Pavel Šantek sa Sveučilišta u Zadru.

Skup u paškoj Gradskoj vijećnici / Dijana Vuleta / EPEHA

Goste je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Paga Andreja Bukša koji je istaknuo kako je Pag izuzetno bogat po sakralnim i kulturnim objektima.

- Naš grad postoji od 1443. godine i kao takav ima veliku i zanimljivu povijest. Stoga nije slučajno što se ovaj skup događa baš u  Pagu -  rekao je Bukša.

Veliku pažnju izazvalo je i predavanje doc. dr. sc. Gorana Pavela Šanteka koji je govorio o temi "Paški sveti prostor i njegov kulturološki kontekst".  On je naveo kako taj "paški sveti prostor“ ima oblik trokuta koji povezuje vrh brda Sv. Vid, vrh brda Sv. Juraj i crkvu Sv. Marije u Starome gradu Pagu.

Dijana Vuleta / EPEHA

Naslovnica Zadar