Dalmacija Zadar

Kalmeta ugovorio sa Škabrnjom: cisterne postaju prošlost

Ugovor o suradnji, u iznosu od 12 milijuna kuna, ministar Kalmeta je potpisao s načelnikom Općine Škabrnja Nediljkom Bubnjarom, a značit će državno ulaganje u izgradnju mjesne vodovodne mreže

Ugovor o suradnji, u iznosu od 12 milijuna kuna, ministar Kalmeta je potpisao s načelnikom Općine Škabrnja Nediljkom Bubnjarom, a značit će državno ulaganje u izgradnju mjesne vodovodne mreže

Škabrnja će dogodine dobiti vodu, a time cisterne s pitkom vodom, što smo danas zatekli u školskom dvorištu, postaju prošlost, istaknuo je ministar Božidar Kalmeta nakon što je u tamošnjoj školi potpisao ugovor za izgradnju mjesne mreže.

Ugovor o suradnji, u iznosu od 12 milijuna kuna, ministar Kalmeta je potpisao s načelnikom Općine Škabrnja Nediljkom Bubnjarom, a značit će državno ulaganje u izgradnju mjesne vodovodne mreže. Na osnovi toga sporazuma Vodovod će raspisati natječaj za izvođača radova kojemu bi, procjenjuje se, trebalo osam mjeseci da izgradi mjesnu mrežu u Škabrnji i Prkosu. Sličan sporazum potpisat će se u Posedarju i Pridrazi, najavio je ministar, čiju su isključivu zaslugu za vodovodizaciju isticali na skupu u Škabrnji.

– Ovakvi se projekti mogu ostvariti samo dobrom suradnjom Vlade i lokalne zajednice, a da Vodovod Zadar nije pripremio projekte, nitko ne bi bio zaslužan za izgradnju vodoopskrbne mreže - ustvrdio je Kalmeta. Ugovor za gradnju tzv. istočnog pravca, potpisan prije više od tri godine, iznosio je 170 milijuna kuna, a do sada se u vodovodizaciju Zadarske županije uložilo 200 milijuna kuna, istaknuo je Darko Kasap, direktor Vodovoda.

 

Načelnik Nediljko Bubnjar, ministar Božidar Kalmeta, dožupan Josip Miletić i direktor Vodovoda Darko Kasap / Jure Mišković / CROPIX
Prema planu vodovodizacije posljednji će vodu u svoja domaćinstva dobiti otočani na Olibu, Silbi i Premudi. Početkom iduće godine izdavat će se kućni priključci u Pridrazi, ovih se dana nova mreža spaja na Debeljaku, a do kraja godine završit će se vodosprema Zemunik, konkretne su najave direktora Vodovoda. Najveći problemi koji se u ovom velikom komunalnom projektu javljaju odnose se na imovinsko-pravne odnose koji su se, primjerice, dugo rješavali za vodospremu u Biljanima Donjim.

Izgrađeno 100 km cjevovoda

Na području kojim upravlja zadarski Vodovod izgrađeno je 17 vodosprema i crpnih stanica, te 100 kilometara cjevovoda. Radi se na svim područjima Zadarske županije, koja je podijeljena na tzv. Istočni, Sjeverni, Otočni i Zapadni pravac. Najveći zahvat se, prema riječima Kasapa, očekuje u gradnji podmorskog cjevovoda ispod virskog mosta. Za magistralnu mrežu, kojom će se vodoopskrba riješiti u zapadnom dijelu županije, na kojemu je najveći turistički promet, utrošeno je 70 milijuna kuna. Trasa cjevovoda uskladit će se s novom trasom ceste prema Viru.

 

Naslovnica Zadar