Dalmacija Zadar

primanje

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić ravnatelje škola upozorio na opanost od "dženderizma"!

primanje
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je na tradicionalnom blagdanskom primanju u sjemeništu "Zmajević“ upozorio ravnatelje osnovnih i srednjih škola Zadarske županije na opasnosti od pojave "dženderizma“. Protiv te nove filozofije seksualnosti junački se za života "hrvao“ i sam Ivan Pavao II., kazao je Puljić zadarskim ravnateljima uz vruće štrudle i fritule u "Zmajeviću“.

- O toj najnovijoj ideologiji, nažalost, velik dio europskog svijeta još nema dovoljno informacija. Mi smo ga osjetili na ovom zadnjem referendumu, a osjetila ga je i cijela Europa, od Madrida do Urala - rekao je nadbiskup okupljenim ravnateljima. Citirajući Benedikta XVI., pojasnio je da je "dženderizam“ zapravo "atentat na oblik obitelji koju čine majka, otac i djeca".

- Ta nova filozofija seksualnosti niječe narav koju čovjek rođenjem dobiva. Više, naime, ne vrijedi Biblija koja veli da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko. I ako nema te dvojnosti muškarca i žene, onda, kako zaključuje Benedikt XVI., nema ni obitelji - poručio je Zadarski nadbiskup dodajući kako je "dženderizam“, uz pozitivizam, liberalizam, komunizam, jedna od velikih i opakih ideologija s kojima se suočavao Ivan Pavao II..

- Bog se rodio u obitelji i samim tim činom posvetio je svaku obitelj. To je nešto za što se zauzimaju kršćani, ali ne samo kršćani nego i svi vjernici na svijetu. To se moglo vidjeti i u samoj akciji "U ime obitelji“. Nije samo Katolička crkva podržala antropologiju i svetost obitelji, nego i sve religije svijeta - naglasio je Puljić dodajući kako je upravo stoga jedno od najvažnijih poslanja crkve pomagati obiteljima.

- Želim da i vama obitelj iz Nazareta pomogne ostvariti ono poslanje koje ste prihvatili najprije činom sklapanja ženidbe, a onda i službom koju vršite za naše obitelji - poručio je ravnateljima čestitajući im Božić.

Posebno je pozdravio i uspješnost integracije vjeronauka u zadarskim školama gdje se provodi, ne kao strani predmet, već kao, kako je kazao, sastavni dio odgojnog procesa.

Uvezeno iz SAD-a

Rodna ideologija (od en.gender-rod) ili "dženderizam" smatra da je opravdano razlikovanje između spola i roda. Teoretičari rodne ideologije drže kako je zapravo istinito da se ljudsko biće rađa spolno definirano, ali rodno neutralno: ono se tek naknadno socijalizira u muškarca ili ženu - ili nešto treće (četvrto, peto... "rodnih identiteta" može biti onoliko koliko postoji varijanti seksualnih sklonosti).

Dženderisti stoga zaključuju da se obiteljski odnosi (otac, majka, muž, žena) smatraju "rodno-specifičnima" i da se kao takvi trebaju zamijeniti "rodno-neutralnim" terminima. Početkom 21. stoljeća, ideje koje promoviraju rodne studije bivaju ugrađene u brojne zakone i vladine politike širom svijeta, čineći rodnu ideologiju predmetom najvećih javnih prijepora.

Najuočljivije je nastojanje da se donesu zakoni kojima se omogućuje homoseksualcima da svoje zajednice registriraju pod imenom 'brak' i da posvajaju djecu. U SAD-u, zemlji gdje je dženderizam kao ideologija i nastao, do prosinca 2012. godine je devet saveznih država donijelo takve zakone.

Piše Božana Sviličić
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Naslovnica Zadar
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last