Dalmacija Zadar

sastanak na pantovčaku

Otočani "vrbovali" predsjednika Josipovića: Za razliku od Vlade, on razumije naše probleme

sastanak na pantovčaku

Predsjednik RH Ivo Josipović i službeno je postao počasni član Otočnog sabora, čija ga je delegacija, predvođena Predsjednikom tog tijela Denisom Barićem, posjetila te mu tom prigodom uručila člansku iskaznicu te iznijela čitav niz aktualnih otočnih problema.

Barić je nakon sastanka s Josipovićem kazao da je zadovoljan njegovim razumijevanjem otočnih tema i spremnošću da otočane podrži u njihovim zahtjevima. Ti se zahtjevi ponajprije odnose na izmjene Zakona o otocima te su tekst svojih prijedloga predali Josipoviću, a obećao je i angažirati se na aktiviranju otočnog vijeća, savjetodavnog tijela Vlade, koje nije formirano pa se nije ni sastalo od početka mandata Milanovićeve Vlade.

Ono što Josipović nije razumio, po Barićevim riječima, jest činjenica da otočno gospodarstvo, za razliku od stanovništva, plaća skupu vodu, po tržišnim cijenama, pa je, recimo, turistima na otocima voda skuplja nego hrana.

Predstavnici Otočnog sabora su prije susreta s Josipovićem održali sastanak s potpredsjednicom Sabora i predsjednicom Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Dragicom Zgrebec te su i njoj, kao i Predsjedniku, iznijeli svoje probleme te zatražili formiranje zasebne uprave za otoke.

Josipović je otočanima najavio svoj posjet zadarskom arhipelagu u skoro vrijeme i održavanje sastanka Gospodarskog vijeća pri svom kabinetu na nekom od otoka.

- Za razliku od Predsjednika Josipovića koji razumije otočne probleme i koji se angažirao na rješavanju konkretnih slučajeva, poput preuzimanja bivših vojnih objekata od strane lokalne zajednice na Murteru i Korčuli, Vlada za otoke ne pokazuje takvu razinu interesa - rekao je jučer Denis Barić.

- To se vidi kroz konkretne poteze: nekadašnja Uprava za otoke pri Ministarstvu prometa degradirana je na razinu odjela pri Ministarstvu regionalnog razvoja. Osim toga, ni na sjednici Vlade ni na sjednici Sabora nije na dnevnom redu bio izvještaj o ulaganjima u otoke za 2011. godinu, a kamoli za 2012. Ako toliko čekaju s izvještajem koji se odnosi na rad bivše Vlade, koliko ćemo čekati na taj dokument koji će se odnositi na mandat ove Vlade? - zapitao se Barić.
Mario Vuksan
Naslovnica Zadar