Dalmacija Zadar

Ministarstvo graditeljstva uklanja nelegalne bazne stanice

Zadar: oglušilo sedam ilegalnih antena

Ministarstvo graditeljstva uklanja nelegalne bazne stanice

Najviše nelegalno postavljenih antena u vlasništvu je mobilnih operatera VIPneta (3), T-Mobilea (2) i Tele 2 (1), dok jedna stanica pripada kabelskoj televiziji. Unatoč više puta upućenim upitima nadležnim državnim tijelima, točan broj izgrađen

Najviše nelegalno postavljenih antena u vlasništvu je mobilnih operatera VIPneta (3), T-Mobilea (2) i Tele 2 (1), dok jedna stanica pripada kabelskoj televiziji. Unatoč više puta upućenim upitima nadležnim državnim tijelima, točan broj izgrađenih baznih stanica mobilnih operatera na području Zadarske županije nismo uspjeli doznati

Foto: Mirko Crnčević
Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva provela je inspekcijski nadzor nad sedam bespravno postavljenih baznih stanica na području Zadarske županije. Najviše nelegalno postavljenih antena u vlasništvu je mobilnih operatera VIPneta (3), T-Mobilea (2) i Tele 2 (1), dok jedna stanica pripada kabelskoj televiziji.

Od toga je, zbog usklađenja sa zakonom, inspekcijski postupak obustavljen nad dvije antene u vlasništvu VIPneta, za dvije bespravne antene u vlasništvu T-Mobilea i kabelske televizije inspekcijski je postupak u tijeku, dok je za tri antene doneseno rješenje o uklanjanju. Riječ je nelegalnim antenama T-Mobile u Kruševu, VIPneta u Karinu Gornjem te Tele 2 u Zadru, na adresi Put Petrića 10b. Naime, iako bazna stanica u Karinu Gornjem ima lokacijsku dozvolu, građevinsku ne može dobiti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, doznajemo u Ministarstvu graditeljstva.

No, unatoč višekratno upućenim upitima nadležnim državnim tijelima, točan broj izgrađenih baznih stanica mobilnih operatera na području Zadarske županije nismo uspjeli doznati.

U Ministarstvu graditeljstva kažu da podatke o broju i vlasništvu baznih stanica nemaju te su nas uputili na Hrvatsku agenciju za telekomunikacije (HAT) pod nadzorom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iz ureda zamjenika predsjednika HAT-a Miljenka Krvišeka rečeno nam je da ni oni nemaju točan broj jer izdavanje građevinskih dozvola za bazne postaje nije u nadležnosti HAT-a.

Operateri pokretne telefonije, naime, obavještavaju HAT o puštanju u pogon pojedine bazne stanicei nisu HAT-u obvezni dokazati valjanost građevinske dozvole, pa HAT nema podatke o legalnosti pojedine bazne postaje u građevinskom smislu, dodaje Krvišek. Dapače, uputio nas je da te podatke zatražimo od Ministarstva graditeljstva, iz kojeg su nas i uputili na HAT.

Rekorderi VIPnet i T-Mobile

Prema podacima HAT-a, u Hrvatskoj je ukupno postavljeno više od 3500 baznih stanica mobilnih operatera, a pod inspekcijskim je nadzorom njih 413, ili oko 12 posto. Rekorder po nelegalnosti je VIPnet, s čak 183 stanice u inspekcijskom nadzoru.
T-Mobile ima 165 baznih stanica pod nadzorom, a slijedi Tele 2 s 49. Ministarstvo graditeljstva je donijelo rješenje o uklanjanju i zaključak o dozvoli za uklanjanje 71 bazne stanice. VIPnet je i tu predvodnik s 32 bazne stanice, slijedi T-Mobile s 28 te Tele 2 s devet baznih stanica.

 

60 nelegalnih od Zadra do Dubrovnika

U četiri dalmatinske županije, pod inspekcijskim je nadzorom 60 baznih stanica domaćih mobilnih operatera. Uz sedam nelegalnih antena u Zadarskoj županiji, najviše nelegalnih antena, čak 28, postavljeno je na području Splitsko-dalmatinske županije, 15 na prostoru Dubrovačko-neretvanske te 10 u Šibensko-kninskoj županiji.

 

Mobiteli opasniji od antena!

Iako se o štetnosti zračenja baznih stanica, odnosno utjecaja elektromagnetskog polja antena na ljudski organizam u svijetu i kod nas vode opsežne rasprave i znanstvena istraživanja, za postavljanje baznih stanica u Hrvatskoj nije potrebna izrada studije utjecaja na okoliš.
Na pitanje o štetnom utjecaju baznih stanica, iz Ministarstva graditeljstva su nas uputili na Ministarstvo zdravstva, a iz HAT-a su nam poručili kako je “jedino sigurno da znatno veći utjecaj na organizam od same bazne postaje ima pokretni uređaj kojim se služimo držeći ga u svojoj neposrednoj blizini”. Drugim riječima: zračenje mobitela je opasnije za ljudsko zdravlje od zračenja antena.

 


 

Naslovnica Zadar