Dalmacija Zadar

JEDNOGLASNA ODLUKA

Generalu Gotovini koncesija za uzgoj tuna na idućih 20 godina

JEDNOGLASNA ODLUKA
Županijska skupština usvojila je odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu uzgoja tuna kod otoka Gira, Općina Pakoštane, tvrtki generala Ante Gotovine “Pelagos net farma”. Koncesija na rok od 20 godina odnosi se na površinu od 60 tisuća četvornih metara na kojem se u kavezima može uzgajati do 450 tona tuna godišnje. Godišnja naknada iznosi 60 tisuća kuna i 0,50 posto ostvarenog godišnjeg prihoda, te još 24 tisuće kuna troškova za razne studije i izmjere.

Suosnivačeva hladnjača

Suosnivač tvrtke “Pelagos” je Milan Mandić, inače glavni čovjek “Jadran-tune” iz Biograda. “Jadran-tuna” je prije nekoliko mjeseci u biogradskoj poslovnoj zoni otvorila najsuvremeniju hladnjaču u kojoj će se moći smrzavati 100 tona ribe dnevno, a tu je i pogon za obradu ribe koji je krajem prošle godine otvorio ministar Tihomor Jakovina, a na svečanosti je bio i generalov brat Bore Gotovina. Dobre veze s Ministarstvom poljoprivrede i ribarstva vidljive su i po upravo objavljenoj odluci o određivanju ovogodišnje raspodjele državnih kvota za ulov tune. Tvrtka generala Gotovine namjerava zapošljavati 15 djelatnika.

Nevena Petani (SDP) istaknula je lošu rekonstrukciju ceste prema Pagu i Ražancu. Zašto se ratni stradalnici kojima su kuće srušene u ratu nalaze u postupku legalizacije u istoj poziciji kao i bespravni graditelji, koliko je dostavljeno zahtjeva i je li Upravni odjel kadrovski osposobljen za tisuće pristiglih zahtjeva, pitao je Nikola Turčinov (SDP). Predsjednik Skupštine Željko Lončar (HDZ) pozvao je na jedinstvo svih stranaka u slučaju pokušaja ukidanja Zadarske županije i uspostavljanja jedne jadranske županije, što je, uvjeren je, pokušava ministar Arsen Bauk.

S očuvanjem Zadarske županije složio se Turčinov (SDP), ali je primijetio da mogućnost ukidanja nisu rekli niti Bauk niti Milanović, pa je ocijenio kako HDZ-ovci na taj način “plaše narod kao i na prošlim izborima, nakon čega je bilo grafita po zidovima SDP-a”. Protiv usvajanja programa energetske uštede u kojem se spominje plinofikacija bili su vijećnici SDP-a i to zbog toga jer se o tome vodi istraga u USKOK-u, objasnio je Nikola Turčinov.

Pritisci na Srbe

Dušan Oluić (DPS) upitao je župana Stipu Zrilića tko je vršio pritisak na popisivače stanovnika da na zadnjem popisu utječu na građane srpske nacionalnosti kako se ne bi izjašnjavali kao Srbi što je dovelo do smanjenja njihova broja u Zadarskoj županiji od 19.100 na izborima za Sabor na 8148 u zadnjem popisu stanovništva. - Ako vijećnik Oluić zna za slučajeve pritiska na građane prilikom popisa stanovništva, neka to slobodno prijavi policiji. Koliko ja znam, broj Srba je povećan, a ne smanjen u odnosu na popis iz 2001. godine - odgovorio je župan. Dodao je kako je do sada zaprimljeno 13 tisuća zahtjeva za legalizaciju, a riješeno 2200 predmeta što je pri vrhu učinkovitosti u Hrvatskoj.

U nastavku sjednice jednoglasno je prihvaćena odluka o dodjeli Nagrade Zadarske županije za životno djelo dr. Ivanu Bljajiću, kao i odluka o godišnjim nagradama koje su dobili: Udruga inovatora, Maraska d.d., Klapa Donat, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Udruga Nada, Udruga natjecanja orača Zadarske županije, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, KUD Sveta Kata Zemunik Donji, Gradska glazba Pag i Centar za pomoć i njegu Sv. Ante Benkovac.


Mišel Kalajžić

Skućeni umjetnici

Dio stare tehničke škole bit će dodijeljen na korištenje Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, odluka je županijskih vijećnika. Oni su dali i suglasnost za rekonstrukciju i adaptaciju dodijeljenog dijela zgrade stare Tehničke škole.


Domovi s pet zvjezdica

Nevena Petani (SDP) istaknula je da za razliku od domova za stare i nemoćne u Zemuniku i Kampu kaštelu ‘koji su hoteli s pet zvjezdica’ iz trećeg Doma (kod Sfinge), korisnici bježe i nezadovoljni su uslugama kao i njihove obitelji.

Minuta šutnje za malu Noru

Minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje - ali i za malu Noru “strašnog lava” - započela je sjednica, a odmah na početku aktualnog sata reagirao je vijećnik Demokratske partije Srba Dušan Oluić koji se požalio na povredu poslovnika jer, kako je rekao, niti jedna Županijska skupština ne počinje kao Skupština Zadarske županije i to svaki put, ne precizirajući pri tom što mu točno smeta. Dodao je kako, na kraju ovoga saziva županijske Skupštine nikome ništa ne zamjera „jer sve je to politika“, ali ne može niti zaboraviti da je vrijeđan i maltretiran od strane nekih pojedinaca za svaku izgovorenu riječ.

Naslovnica Zadar