Dalmacija Zadar

VLADA POTVRDILA

Novcem iz fondova EU-a do doma za starije i nemoćne

VLADA POTVRDILA

Biograd se nalazi pred velikom investicijom / Nikša Stipaničev / CROPIX

Grad Biograd na Moru napokon je dobio zeleno svjetlo za gradnju doma za stare i nemoćne osobe: hrvatska Vlada je na sjednici održanoj u utorak donijela Odluku o utvrđivanju interesa RH za gradnju staračkog doma na 13.327 metara četvornih državnog zemljišta u neposrednoj blizini Ortopedske bolnice u Biogradu. Budući dom imao bi 120 kreveta i zapošljavao 30-ak ljudi, a njime bi upravljala posebna ustanova u vlasništvu Grada Biograda.

Izdvajanje zemljišta

- Nakon Vladine odluke o utvrđivanju interesa, sljedeći korak je postupak izdvajanja zemljišta iz šumskog osnova te promjena njegove namjene u građevinsko zemljište. Paralelno s tim Grad će raspisati natječaj za izradu idejnog rješenja budućeg doma za starije i nemoćne osobe, sa svim pratećim sadržajima, koji će zajedno s Ortopedskom bolnicom predstavljati jezgru razvoja zdravstvenog turizma na ovom dijelu Jadrana - smatra gradonačelnik Biograda Ivan Knez, koji izgradnju i opremanje budućeg doma namjerava u potpunosti financirati nepovratnim sredstvima iz fondova EU-a.

Iako još ne želi govoriti o ukupnoj vrijednosti projekta, koji neki procjenjuju na oko 100 milijuna kuna, Knez se poziva na ispregovarana hrvatska stajališta prema kojima gradovi i općine u Hrvatskoj za gradnju dječjih vrtića i staračkih domova mogu povući sto posto novca iz europskih fondova.

- Grad preuzima na sebe financiranje izrade sve potrebne dokumentacije do uporabne dozvole. Detaljni plan je već napravljen i sada idemo na lokacijsku dozvolu. Grad također mora osnovati i ustanovu za mirovinski dom preko koje ćemo projekt natjecati za europske fondove. Očekujem da cijela procedura, uključujući gradnju i početak rada doma, bude završena u roku pet godina - veli Knez.

Usklađena cijena

Cijena smještaja u domu za starije i nemoćne osobe bit će usklađena s cijenom smještaja u drugim javnih domovima u Hrvatskoj, i kreće se oko 4000-5000 kuna mjesečno po korisniku.

Gradonačelnik Knez ističe da je dom prije svega namijenjen Biograđanima pa će tome biti prilagođene i cijene usluga jer će dom kao samostalna ustanova sa svojim zaposlenicima morati pozitivno poslovati.

Ivica Nevešćanin

Objekt na Kumentu s 1000 kreveta

Znatno više cijene smještaja za korisnike bit će u domu za starije i nemoćne osobe koji se planira graditi na području Kumenta, kaže gradonačelnik.

Riječ je o investiciji u dom s 1000 kreveta vrijednoj 32 milijuna eura, za koji postoji interes nekoliko domaćih i stranih investitora. Gradnja doma predviđena je na zemljištu površine četiri hektara nad čijim se vlasništvom vodi spor između Grada Biograda i države.

- Čim ocijenimo da imamo ozbiljnog investitora, zatražit ćemo od Vlade RH da pokrene prodaju zemljišta jer se spor između Grada i države može i kasnije riješiti. Tako ne bismo zaustavljali investiciju koja će otvoriti nova radna mjesta i donositi gradu prihode tijekom cijele godine - kaže Knez procjenjujući da bi se i ovaj dom mogao realizirati u roku pet godine.

- To vam je tako u ovoj državi! Da se radi o gradskim službama, siguran sam da bi dom bio u pogonu za dvije godine. Ipak se nadam da im neće toliko trebati...


Naslovnica Zadar