Dalmacija Zadar

muvina 2012.

‘Nadinska rana’ zlatom ušla među najbolja svjetska vina

muvina 2012.
Željko Vrsaljko, poznati vinar iz Nadina i vlasnik podruma Vina Vrsaljko, donio je prvu međunarodnu zlatnu medalju osvojenu za vino zadarskih vinara. Vrsaljko je na ocjenjivanju vina MUVINA 2012. u Slovačkoj osvojio zlatnu medalju za svoje vino Nadinska rana berba 2009., koje je bilo bolje čak i od, također zlatnog, vina Grand Cru Zlatana Plenkovića, i to za 1,5 bodova. Osim toga, Vrsaljko je osvojio i dvije srebrne medalje za svoja vina Syrah i Cuvee koje su nijanse dijelile od zlatne medalje.

Ekološki čista vina

- Na natjecanju je bilo vina iz 15-ak država Europe i svijeta, a među 480 vina iz Hrvatske bilo je pet vinara, od čega iz Dalmacije samo Plenković i ja. Ponosan sam na ovo priznanje jer je to međunarodni dokaz kvalitete vina koja dolaze iz zadarskoga kraja. Tek sam nedavno doznao da Slovaci imaju i muzej vina u kojemu svoje mjesto dobiju sva vina koja osvoje najviša priznanja. Tako se u tome muzeju našlo i ovo vino, u društvu najboljih svjetskih vina - kaže Vrsaljko, čije je vino Nadinska rana, inače kupaža syraha i merlota, više puta nagrađivano.

Kvalitetu njegovih vina prepoznao je i hotelski lanac Falkensteiner koji u jedinom hotelu s pet zvjezdica na zadarskom području - Iadera u Punta Skali - ima u stalnoj ponudi Vina Vrsaljko. - Oni su napravili i veliku promociju mojih vina u Austriji gdje su predstavljena kao top ponuda vrhunskih, ekološki čistih vina. I austrijske novine objavile su značajne reportaže o našim vinima, tako da smo se zbilja po dobrome pročuli u tom dijelu Europe koji zna i cijeni kvalitetne proizvode - dodaje Vrsaljko.

Stvaranje brenda

Zajedno s ostalim zadarskim vinarima priprema projekt stvaranja brenda autohtone maraštine. U ponudi zadarskih vinara koji su crnim vinima dosegnuli sam vrh, nedostaje jedno “zvučno” bijelo vino, a maraština je kvalitetom i zaštićenim zemljopisnim položajem idealna za tu ulogu. - Moji kolege Šime Škaulj, a još prije njega i Mladen Anić, već imaju maraštinu u svojoj ponudi. Ja nisam još izišao na tržište s maraštinom jer je neozbiljno to činiti s par stotina butelja, ali dogodine svakako namjeravam ići s maraštinom.

Zajedno s ostalim vinarima zadarskog kraja, intenzivno radimo na tom projektu - ističe Vrsaljko dok u podrumu nadzire proces vrenja ovogodišnjih vina.-  Berba 2012. godine bit će odlična kvalitetom, ali zbog mraza i suše urod je svega 30 posto od uobičajenih količina. Godina je bila takva i tu se ništa ne može učiniti, ali nas raduje što će barem kvaliteta vina ostati na istoj razini - zaključuje nadinski vinar.

Mišel Kalajžić


Naslovnica Zadar