Dalmacija Zadar

SPREMA LI SE NOVI "RAT"?

Škabrnjani: Povratak Roma je politička poruka da naučimo tolerirati manjine, ali ne očekujemo ništa dobro

SPREMA LI SE NOVI

Još dvije kamp kućice stižu na područje Vlačine / CROPIX

Nećemo mi nikoga napadati, ali ne očekujemo ništa dobro - bili su prvi komentari mještana Škabrnje na povratak romske obitelji Đanija na područje Vlačine u Škabrnji, gdje su Romi na proljeće ove godine kupili komad zemlje.

Nakon što su u svibnju otjerani iz Škabrnje, Romi su se protekloga vikenda vratili iz Našica. S njima smo razgovarali u srijedu i najavili su dolazak još dviju obitelji, te postavljanje još dviju kamp-kućica u kojima žive na kupljenoj parceli.

- Bit ćemo tri obitelji. Doći će nam Ivaniševići i Jelenići i bit će nas dvadesetak, možda malo više. Dovest ćemo još dvije kamp-kućice. Mi smo ovu zemlju kupili i tu ćemo ostati. Žalosno je što mještanima smetamo - kazala je kćerka Ante Đanije, koji je zemlju kupio od Tome Škare, mještanina Škabrnje.

Ispred kafića na centralnom trgu u Škabrnji u srijedu je trajala živa rasprava.

Gdje im je voda

- Tomo Škara im je prodao zemlju, bravo. Zato nitko, baš nitko u Škabrnji s njim ne govori - kazao nam je mještanin, koji, kao ni ostali, nije htio reći svoje ime.

Od kada je načelnik Općine Luka Škara “zaradio” optužnicu za rasnu i drugu diskriminaciju, mještani ne žele da ih se imenuje o ovoj temi. No ogorčenje zbog povratka Roma je veliko. Pitamo zašto.

- Zašto? Jeste li bili tamo? Zašto tamo ne ode sanitarna inspekcija? Gdje im je voda, čime se peru, kako održavaju higijenu? I onda će upisati svoju djecu u našu školu. E ne može tako - kazali su na početku mještani.

Uistinu, u obitelji Đanija su nam potvrdili da će djecu iz svih triju romskih obitelji upisati u školu. No, mještani su dodatno uvrijeđeni zbog zemlje.

- Oni su kupili parcelu do koje nemaju put, ni sa koje strane. I kad mi dođemo tamo na svoju djedovinu, ograditi naše dijelove, na nas dolazi policija, pišu nam prekršajne i kaznene prijave. Naravno da smo ogorčeni. Ne smijemo na svoju zemlju! A oni smiju? Još su rekli da će njima država dati put do parcele. Naravno. Rome je u Škabrnju vratila politika, nitko drugi. Najprije su optužili načelnika i sada će mu se suditi, tako da se mi ne usudimo ni prići Romima, iako dolazimo na svoju zemlju. Pa nismo mi budale, povratak Roma je politička poruka Škabrnji da nauči tolerirati nacionalne manjine. Neka se te manjine za početak operu prije nego što dođu među nas i našu djecu. Oni imaju prava, u redu, a što je s našim pravima? Zašto ne smijemo ni blizu djedovini? - govorili su Škabrnjani, dok je jedan dodao da je sve ovo “cirkus i tempirana bomba”.

‘Jako nas vrijeđa’

- Gdje je policija bila sinoć, noćas? Romi su dovukli puno metala i po tome lupali, komadali ih, pola Škabrnje je odjekivalo. Da smo mi nazvali policiju i rekli da nam smeta buka, ne bi bilo ništa. Da nazovu oni, za bilo što, evo policije na nas. To nas jako, jako vrijeđa - uglas su govorili mještani.

Lada Kalmeta

Mi smo kao i domaći ljudi

Romi kažu da su oni jednaki drugim ljudima, žele raditi, školovati djecu i boli ih što nisu prihvaćeni u Škabrnji. Od policije su, ističu, dobili upute kako se ponašati i što govoriti ili - ne govoriti.


Naslovnica Zadar
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last