Dalmacija Zadar

nema kiše

Žeđu na otocima utažilo bi 650 tisuća kuna za prijevoz vode

nema kiše

Od ovogodišnjih državnih sredstava za prijevoz vode, ostalo je novca za jedan dolazak ‘Zrmanje’ do Oliba i Malog Iža, pa je i župan izdvojio sredstva za jedan prijevoz /Cropix

Od osam ujutro u utorak do osam ujutro u srijedu, na mjernoj meteorološkoj stanici na Puntamici izmjereno je da je palo devet litara kiše po četvornome metru. Tek toliko da se ulice i vrtovi malo osvježe, jer za situaciju s vodoopskrbom otoka ova kiša ne znači baš ništa. Koliko je palo na otocima, nitko točno ne zna, s mjernih stanica Ugljan, Veli Iž, Kukljica, Sali i Božava podaci se prikupljaju u Splitu tek jednom mjesečno. Možda je pala koja litra više ili manje nego na Puntamici, no nevažno.

Zbog stanja s vodoopskrbom otoka sastao se u srijedu Stožer za zaštitu i spašavanje Zadarske županije, koji se proglasio nadležnim i za ovo pitanje. Od ovogodišnjih državnih sredstava predviđenih za financiranje prijevoza vode do otoka, ostalo je još samo za jedan đir vodonosca “Zrmanja” s 500 kubika vode do Oliba i Malog Iža. A župan Stipe Zrilić je iz županijskog proračuna izdvojio još 80 tisuća kuna, što je dovoljno također za samo još jedan đir “Zrmanje” do otoka.

Pismo Zagrebu

– Teška je situacija na Ižu, Ravi, Molatu, Silbi i Olibu. Na Ist je nedavno dopremljena voda. Prema sadašnjoj situaciji, ove dvije isporuke bi trebale biti za pokrivanje najnužnijih potreba u sljedeća dva tjedna, a do tada ćemo, vjerujem, od države dobiti preostala potrebna sredstva – kaže dr. Đani Bunja, načelnik stožera.

S Ministarstvom regionalnog razvoja, naime, traju pregovori o mogućnosti da ono, bez obzira na rebalans proračuna, angažira dio od pet posto proračunskih sredstava iz svoje nadležnosti za ovakve situacije. To bi bilo za zadarsko područje oko 650 tisuća kuna, dostatno za financiranje prijevoza novih količina vode.

– Ministarstvu smo poslali dokumentaciju o svim ovogodišnjim isporukama vode, no već tri tjedna ne uspijevamo dobiti pismeni odgovor kako će se situacija dalje rješavati. Ni podatak da je na Silbi, Istu i Olibu prošle godine pala tek trećina uobičajenih količina kiše i da je suša sličnog intenziteta i ove godine, nije izazvalo nikakvu reakciju. Ove županijske mjere su vatrogasne, no trajno pitanje treba riješiti država, možda i uz pomoć fondova EU-a – smatra Ivica Katić, gradski pročelnik za otoke.

Edvard Šprljan

Ministarstvo ne vjeruje da je suša

U prosječnoj hidrološkoj godini, na zadarske se otoke preveze 25-30 tisuća kubika vode. Prošle, iznimno sušne godine, isporučeno je 51.200 prostornih metara, a ove godine do sredine srpnja već 31.052 prostorna metra. Nikada još isporuka nije počela, kao ove godine, već u veljači, a trajat će vjerojatno do kasne jeseni. A u Ministarstvu regionalnog razvoja imaju stavku za ove potrebe kao da je normalna hidrološka godina!

Neiskorištena gusterna na Ižu

Nekadašnja vojska je na Ižu imala veliku vodospremu, sada je ona iz vlasništva MORH-a prešla pod nadležnost AUDI-ja, agencije za državnu imovinu. Godinama je stajala neiskorištena i tek se sada pokreće inicijativa da se ta vodosprema stavi u funkciju!

Naslovnica Zadar