Dalmacija Zadar

dizajnersko čudo

Hostel na Forumu osvaja pogledima

dizajnersko čudo

Članovi ansambla Lado, njih ukupno 58, prvi su gosti novoga boutique hostela Forum, koji službeno otvara u subotu 28. srpnja, velikom proslavom i koncertom grupa ABOP i Dječaci.

Prije prvih gostiju u utorak obišli smo hostel otvoren u nekadašnjoj upravnoj zgradi Turisthotela, koji izgleda senzacionalno. Dizajnirali su ga projektant Toma Plejić iz Studija Up i dizajner prostorne grafike Damir Gamulin, ista ekipa koja je radila poznati splitski hostel Goly & Bosy. Zadarski hostel Forum dizajnersko je čudo, spoj tradicije i pozicije na kojoj se nalazi i modernih rješenja primijenjenih u dizajniranju i opremanju.

Otvaranje na dodir

– Kada gost magnetnom karticom otvori svoju sobu, upalit će se svjetlo u njegovu boksu i otključati pretinci koji pripadaju njemu. Svaka soba ima vlastitu regulaciju klimatizacije i svaka ima poseban pogled na Kalelargu i Forum – iz kreveta, s tim što prozori po želji osiguravaju potpunu zvučnu izolaciju – kaže nam Martina Knežević, domaćica hostela, koja će biti neprestano na usluzi gostima za sva pitanja koja ih budu zanimala, ili uklanjanje eventualnih teškoća.

Hodnicima prevladavaju bijela i modra boja
Hodnicima prevladavaju bijela i zadarsko-modra boja, a u boksovima hostela i dvokrevetnim sobama narančasti tonovi. Posebna je priča treći kat koji je ekskluzivan po uređenju i poziciji, te po pogledu kroz prozore, također iz kreveta, koji je zbilja poseban. Tamo su sobe dizajnirane kao crne ili bijele, trokutastih ili četvrtanih tlocrta, a osim kosih podova i povišenih kreveta, opremljene su iPod dockovima, posebnom regulacijom svjetla, ormarima koji se otvaraju na dodir i mnoštvom zrcala zbog čega su neki apartmani, u šali, dobili naziv “sobe grijeha”.

– Iako smo hostel, imat ćemo 24-satnu hotelsku uslugu, što je najviša razina za jedan hostel, a za goste ćemo organizirati i kratki tečaj hrvatskog jezika. Već imamo više od stotinu rezervacija, tako da se nakon otvorenja nadamo dobroj popunjenosti – kaže Martina, koja će s još desetak mladih zaposlenika činiti osoblje hostela.

Turisthotel se dobro “pomladio” i preuređenjem svoga poznatog kafića Forum u prizemlju zgrade. Taj je kafić potpuno promijenio svoj izgled i umjesto nekadašnjeg “konzervativnog” cafea, odjenuo je moderno dizajnersko ruho sa željom da postane mjesto okupljanja mladih, ne samo gostiju hostela, nego i Zadrana. I kafić je dizajnerski “opaljen”, iznad šanka ima niz od 20 televizora, ali i pitare s cvijećem na policama, a ulaskom u WC iznenadit će vas soba zrcala, s tim što svaki sanitarni čvor ima posebnu boju osvjetljenja...

Svirke uživo

Osoblje kafića čine mladi ljudi od kojih najmlađi ima 20 godina, a najstariji 30. Nakon ljeta, kafić će nastaviti raditi kao neka vrsta kluba, sa svirkama uživo i nastupima DJ-a. Sličnu preobrazbu prolazi i štekat na Forumu gdje su izmijenjene stolice i stolovi, a uskoro će se promijeniti i tende...

– Želja nam je turistički oživiti ovaj dio grada i učiniti od njega popularno okupljalište. To ćemo i najaviti otvorenjem u subotu, kada uz koncerte pripremamo i poseban light show – ističe Martina Knežević.

MIŠEL Kalajžić
snimio Jure Mišković / CROPIX

Cijene

Cijene boutique hostela Forum kreću se od 29 eura za krevet u četverokrevetnoj sobi, 74 eura po osobi za dvokrevetnu sobu, odnosno 105 eura za dvije osobe, 140 eura za dvokrevetni apartman Forum lux superior, te 154 eura za najluksuzniji Forum lux 2.0. To su sezonske cijene, a izvansezonske (hostel će raditi tijekom čitave godine) kreću se od 16 eura do 82 eura. U cijene su uključeni mini breakfast to go ili buffet breakfast, ovisno o vrsti sobe, prostori za chillanje, wi-fi internet... 

Naslovnica Zadar