Dalmacija Zadar

POBUNA NA DIKLU

Gnjevni stanari Galićevih zgrada umalo linčovali načelnika PU zadarske Darka Cara

POBUNA NA DIKLU

Luka Gerlanc / CROPIX

Načelnik zadarske Policijske uprave Darko Car gotovo je uhvaćen u linč gnjevnih stanara tzv. Galićevih zgrada na zadarskom predjelu Diklo, kada je u ponedjeljak navečer, nešto prije 21 sat, 150 stanara izašlo na ulicu i doslovno blokiralo cijeli promet u Diklu.

Stanari su se okupili i ogorčeno prosvjedovali zbog toga što policija nije intervenirala na zahtjev zadarske Gradske uprave i uklonila barijere koje je na jedini prolaz postavio Nikša Milinković.

Stigao je kordon policijskih vozila i policajci su okružili građane, no stanari su bili uporni u zahtjevu da na lice mjesta dođe načelnik Darko Car.

Car se pojavio u pratnji više najbližih suradnika, te je 150 stanara gotovo istodobno vikalo tražeći od Cara rješenje.

- Milinković je blokirao javni put, nas 500 stanara je više od 100 dana bez puta! Zašto niste postupili po zahtjevu gradske uprave da se Milinkovićeve barijere uklone? - samo su neka od pitanja upućena Darku Caru.

Nakon sat vremena galame i povika postignut je načelni dogovor da u utorak za stol zajedno sjednu predstavnici stanara, načelnik policije Darko Car i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Spor je počeo sredinom ožujka kada je Milinković, preko čije su privatne parcele stanari Galićevih zgrada dolazili do svojih domova, odlučio bagerom počupati taj asfaltni put jer Grad Zadar u godinu dana nije odgovarao na njegove zahtjeve da se problem riješi.

Priča u koju se umiješao i zadarski gradonačelnik, tvrdeći kako stanari imaju pravo na taj put, na kraju je završila Milinkovićem privođenjem, nizom kaznenih prijava i sudskom tužbom Grada Zadra i stanara protiv Nikše Milinkovića zbog ometanja njegovog vlastitog posjeda.

Prije pet dana Općinski sudu u Zadru odbacio je njihovu tužbu i presudio u korist Nikše Milinkovića.

Lada Kalmeta
Snimio: Luka Gerlanc/CROPIX
Naslovnica Zadar