Dalmacija Zadar

KAKO ĆE UDAR POVEĆANOG POREZA NA DODANU VRIJEDNOST UTJECATI NA POSLOVANJE ZADARSKIH KOMUNALACA

‘Liburnija’ najbliža poskupljenju usluga zbog rasta PDV-a

KAKO ĆE UDAR POVEĆANOG POREZA NA DODANU VRIJEDNOST UTJECATI NA POSLOVANJE ZADARSKIH KOMUNALACA

Zbog  povećanja PDV-a, mi ćemo ove godine imati oko 600.000 kuna manji prihod, ali nas puno više od uvećanja poreza pogađa rast cijena nafte, kaže direktor Liburnije Edvin Šimunov i obrazlaže da je od siječnja 2006. godine gorivo skočilo za 30 pos

Direktori gradskih poduzeća ovog su tjedna pozvani na razgovor u gradsku upravu gdje su od gradonačelnika Zvonimira Vrančića dobili zadatak analizirati poslovanje svojih trgovačkih društava u uvjetima povećanog PDV-a, ali i smanjenja izdvajanja za zdravstvo u drugoj polovini godine. Vrančić je u nekoliko navrata obećavao Zadranima da komunalne usluge neće poskupljivati, pa se ni sada ne upušta u predviđanje hoće li do toga doći jer želi pričekati rezultate analiza po gradskim tvrtkama čiji će direktori potom pojedinačno s njim razgovarati o daljnjem poslovanju.

LIBURNIJA1-090108

Povećanje PDV-a ni na koji način neće utjecati na poslovanje “Vodovoda” koji ionako sav novac prikupljen od PDV-a samo prosljeđuje državi, a od svih zadarskih komunalaca “Liburnija” je najbliža mogućnosti poskupljenja usluga. - Zbog povećanja PDV-a, mi ćemo ove godine imati oko 600.000 kuna manji prihod, ali nas puno više od uvećanja poreza pogađa rast cijena nafte - kaže direktor “Liburnije” Edvin Šimunov i obrazlaže da je od siječnja 2006. godine gorivo skočilo za 30 posto. Za gorivo je “Liburnija” 2009. godine trošila 9,8 milijuna, godinu dana poslije 11,3 milijuna, a prošle godine čak 13,8 milijuna kuna.

- “Liburnija” se financira od cijene svojih usluga i dotacijama Grada Zadra, pa rješenje može biti jedino poskupljenje ili povećanje dotacija. Ali, s povećanjem cijena treba biti oprezan jer to istovremeno nosi i rizik od slabije prodaje karata, pa je teško precizirati sve efekte eventualnog poskupljenja - kaže oprezni Šimunov.

Uza sve to, “Liburnija” je od Grada Zadra lani trebala dobiti 11 milijuna subvencija, ali joj je iz gradske blagajne isplaćena samo polovina tog iznosa. Ipak, prošlu je godinu “Liburnija” okončala s dobiti od oko 50.000 kuna. Poslovni plus od 29.221 kunu ostvarit će i “Nasadi” koji, najavljuje direktor Hrvoje Grdović, neće dizati cijene grobljanskih usluga formiranih prije 12 godina.

- Grad neće povećavati svoju dotaciju “Nasadima”, pa nam preostaje samo štednja i novo smanjivanje troškova. Oko 60 posto našeg prihoda ostvarujemo na tržištu (pogrebna oprema, cvjećarnice, rasadnik) i tu se može očekivati porast cijena za onoliko koliko je povećan PDV, kaže Grdović. - Još ne znamo točno kako ćemo nadoknaditi rast PDV-a, jer bismo trebali podići cijene ili se zbog povećanog PDV-a odreći približno 900.000 kuna - izjavio nam je direktor “Čistoće” Tomislav Ćurko, dodajući da je “Čistoća” 2011. godinu završila s oko 100.000 kuna pozitive.


PREDRAG OPAČIĆ


‘Odvodnja’ bez problema

- Ne očekujemo veće probleme u poslovanju, jer od 1. ožujka očekujemo smanjenje PDV-a za vodu na deset posto, a od 1. srpnja dva posto pada i stopa izdvajanja za zdravstvo, pa se neće mijenjati naše cijene prema građanstvu i Gradu Zadru, kaže Grgo Peronja, direktor Odvodnje koja će nakon minusa od 870.000 kuna u 2010. godini, prošlu godinu okončati s izvjesnim plusom do kojeg je dovelo kašnjenje u primopredaji pročišćivača i time izazvano smanjenje sredstava za plaćanje amortizacije.

Autobusna karta u Zadru 8, a u Zagrebu 15 kuna

Karta kupljena u Liburnijinom autobusu košta 8 kuna, radnički pokaz je 200 kuna, umirovljenički i učenički 110 kuna. Besplatne pokaze ima preko 7.700 Zadrana, umirovljenika, studenata i članova udruga oslobođenih plaćanja javnog prijevoza. Ove su cijene formirane još na početku 2006. godine, a direktor Edvin Šimunov skreće pažnju na podatak da se u Zagrebu uskoro očekuje cijena autobusne karte od 15 kuna.


Naslovnica Zadar