Dalmacija Zadar

željko vrkić iz banjevaca kod benkovca mora pred sud zbog sječe šikare na općenarodnom dobru

VADI MASLINE I PLATI KAZNU! Hrvatske šume bez milosti za nezaposlenog branitelja

željko vrkić iz banjevaca kod benkovca mora pred sud zbog sječe šikare na općenarodnom dobru

Vrkić na pašnjaku kojim se njegov djed koristio za ispašu stoke posjekao nisko raslinje, većinom šmriku, te posadio 18 maslina, nakon čega je uslijedila tužba Hrvatskih šuma koje traže naknadu štete od 5086 kuna

Željko Vrkić iz Banjevaca zasadio je prije godinu dana 18 maslina na zemljištu kojim se prije toga njegov djed koristio kao pašnjakom za ispašu stoke.

Vrkić je nezaposleni razvojačeni branitelj i nema stalna primanja, pa se želi baviti maslinarstvom. Ne bi to bilo ništa neobično da se uskoro Vrkić nije suočio sa - sudskom tužbom zbog zasađenih maslina.

Tužile su ga Prekršajnom sudu u Zadru Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Split, Šumarija Benkovac, zbog neovlaštenog zauzimanja šume i šumskog zemljišta na površini 1405 kvadratnih metara na način da je izvođena sječa šikare bijeloga graba, crnog jasena, hrasta medunca i šmrike u količini od 1,26 kubnih metara, zbog čega je nanesena šteta Hrvatskim šumama od 5086 kuna.

‘Hrast još tamo stoji’

- To se zemljište vodilo kao narodna imovina, a koristio ga je desetljećima dida za ispašu. Međutim, vlasništvo su upisale Hrvatske šume koje su me tužile zbog uzurpacije. U tužbi je nekoliko stvari pogrešno. Tamo nije bilo nikakvog hrasta i graba, već samo šmrike, i to do visine koljena, kao grmlje. Ima jedan hrast koji nisam pilao, eno ga i nadalje tamo stoji, pa nije istina da sam nanio štetu na tom zemljištu gdje sam zasadio masline.

Ja sam Šumariji podnio zahtjev da mi kao razvojačenom branitelju bez primanja proda zemljište ili da mi da u koncesiju za uzgajanje maslina, ali dok sam čekao odgovor, dobio sam od njih tužbu. Nemam novca za kaznu i ne znam što će sada biti s maslinama, hoću li ih morati vaditi i saditi šmriku, ili će Hrvatske šume odustati od tužbe - pita se Vrkić.

U zahtjevu Agenciji za poljoprivredno zemljište u Zagrebu, za davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup stoji kako je Vrkić u posjedu dijela čestice zemljišta 43/1 K.O. Banjevci na kojoj je pravo vlasništva u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Benkovcu uknjiženo u korist općenarodne imovine.

‘Nisam učinio ništa loše’

Na označenoj nekretnini, koja je od ranije u posjedu obitelji Vrkić, 18 stabala maslina posađeno je u prosincu 2010. godine. Također je istaknuto kako Željko Vrkić nema u svom vlasništvu nikakve pokretne ili nepokretne imovine, pa bi mu bavljenje maslinarstvom bilo jedini izvor prihoda. Zbog toga traži raspisivanje natječaja za davanje u zakup.

Hrvatske šume u tome ipak vide samo prekršaj na državnom zemljištu, odnosno u državnoj šumi gdje je sječa stabala i odsijecanje grana kažnjivo prema Zakonu o šumama, kao i neovlašteno zauzimanje šume i šumskog zemljišta u vlasništvu RH.

- Svjestan sam da sam prvo morao poslati zahtjev za dodjelu zemljišta, pa onda posaditi masline, ali ipak se nadam kako neću biti kažnjen jer nisam učinio ništa loše. Da sam primao mirovinu i ne radio ništa, ne bih imao nikakvih problema, a kad ideš nešto napraviti kako ne bi bio nikom na teretu, ispadneš kriv. Nadam se pozitivnom ishodu - zaključuje Željko Vrkić.

mišel kalajžić, foto: luka gorjanc / cropix

Hrvatske šume: Vrkić se oglušio na našu pisanu opomenu

Gospodin Vrkić je uzurpirao šumsku površinu od 1405 metara četvornih, posjekao raslinje na njoj i posadio 18 maslina. Kad mu je poslana pisana opomena da napusti uzurpiranu površinu, kako Hrvatske šume ne bi morale pokretati zakonom predviđeni postupak, oglušio se na nju, te je podnesen optužni prijedlog.

Nakon šest mjeseci podnio je zahtjev za zakup (pretpostavljamo da je mislio na zahtjev na pravo služnosti). Iz uvida u dokumentaciju proizlazi da se zahtjevu gospodina Vrkića ne može udovoljiti jer za navedeno zemljište još nije riješen upis vlasništva na RH, te takva površina ne može ići kao prijedlog Ministarstvu za objavu javnog poziva - kaže Ana Juričić Musa, glasnogovornica Hrvatskih šuma.

E. Šprljan

Udruga branitelja zatražila odgovor od Suda

- Nemam odvjetnika, ali o svemu sam obavijestio Udrugu hrvatskih branitelja u Benkovcu (UHDDR) koja je zatražila od Suda informaciju što se događa s njihovim članom po pitanju ovoga predmeta. I u Udruzi se nadaju pozitivnom ishodu - ističe Željko Vrkić.


Naslovnica Zadar