Dalmacija Zadar

Radnici Nauta Lamjane: Škver u stečaju zbog kriminala fonda Adrije i Wolfa

Arhiv / CROPIX
Razlog za stečaj Nauta Lamjane, jedinog hrvatskog remontnog brodogradilišta za ribarske brodove, nisu samo gospodarski razlozi kao što navodi stečajni upravitelj, nego prije svega gospodarski kriminal, kaže Mario Košta glavni sindikalni povjerenik ugljanskog škvera koji je završio u stečaju prije dva mjeseca.

- Brojne dokaze dostavili smo Državnom odvjetništvu u Zadru još ljetos, a bojimo se da će za neke stvari doći do zastare ako ne dođe do podnošenja optužnog prijedloga.

U prvom redu to se odnosi na ugovor o načinu na koji je prije deset godina Walter Wolf novcima škvera kupio 45 posto udjela tvornice dizalica Crane Power. Riječ je o 1,7 milijuna kuna, što je s kamatama danas najmanje 3 milijuna kuna, a završilo je na privatnom računu Waltera Wolfa, naveo je Košta.

Nakon odlaska rentabilne tvornice dizalica iz škvera, većinski vlasnik je postala Hypo banka, a potom britansko-švicarski fond Jupiter Adria.

Fond je, kaže Košta, na ime škverskih nekretnina uzimao kredite kod Erste banke i kupovao tvrtke (Marinu Preko i druge), a sad ova banka koja nije imala nikakve izravne veze s Nauta Lamjanom postaje najveći vjerovnik jer je upisala razlučno pravo u visini od 57 milijuna kuna.

- Škver je mogao dobro poslovati da je vlasnik to htio, to pokazuje primjer brodogradilišta Viktor Lenac. No Jupiter Adriji je bio interes tu stvoriti apartmansko naselje pa je zapustio brodogradilište.

Zato smo od Vlade tražili oduzimanje koncesije jer zainteresiranih za naš škver ima, a jedini kriterij mora biti proizvodni program i broj preuzetih radnika, kaže Košta.

Radnike ovog remontnog brodogradilišta posebno zabrinjava što potiho nestaje još jedan nekad jaka proizvodna tvrtke, nitko ne reagira a radi se o 75 radnih mjesta. Neki dan je zadarski župan Stipe Zrilić izjavio kako nema ovlasti išta učiniti, jer se radi o privatnoj tvrtki koja ima državnu koncesiju.

- Očekujemo brzu reakciju nove Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem jer je jedino rješenje da se putem javnog natječaja traži zakupac za škver i provede stečaj s preustrojem, kao u slučaju Peveca ili Lenca.

A trebalo bi ubrzati i sve istražne radnje u trokutu Walter Wolf - Hypo banka - Jupiter Adrija koje su dovele do uništavanja jedne industrijske grane na ovom području, kaže pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

U stečaj zbog 170 tisuća kuna

Kredite koje je Jupiter Adrija dizala na račun nekretnina Nauta Lamjane nisu završili u djelatnosti tvrtke nego negdje drugdje. Sad su dugovanja škvera oko 70 milijuna kuna, želi se provesti stečaj s likvidacijom na temelju zahtjeva tvrtke kćeri u iznosu od 170 tisuća kuna, a to škver zaradi za manje od mjesec dana.

Policija istražuje bivšeg direktora

Na temelju zahtjeva DORH-a policija je obavila obavjesni razgovor s bivšim direktorom Nauta Lamjane Draženom Špinderkom. Riječ je o provođenju istražnih radnji, kaže glasnogovornik policije Elis Žodan, a radnici kažu da je Špinderk neposredno prije dolaska policije iz Nauta Lamjane uzeo brojnu dokumentaciju.

Edvard Šprljan
Naslovnica Zadar