Dalmacija Zadar

u konkurenciji jakih francuza, talijana i švicaraca opet se nametnuo proizvođač iz malenoga kolana

Paški žigljen među 50 najboljih sireva na svijetu

u konkurenciji jakih francuza, talijana i švicaraca opet se nametnuo proizvođač iz malenoga kolana

Za deliciju od mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka sirana ‘Gligora’ na natjecanju ‘World Cheese Awards 2011.’ u engleskom Birminghamu osvojila je medalju Supergold

Sirana “Gligora“ iz malenoga Kolana na otoku Pagu Hrvatsku je uvela u elitno društvo svjetske sirarske kreme. Upravo je stigla vijest o tome da je njezin sir žigljen na najprestižnijem svjetskom natjecanju “World Cheese Awards 2011.“ u Birminghamu u Engleskoj osvojio medalju Supergold te ušao u odabir 50 najboljih sireva svijeta.

Na toj svjetskoj top-listi uglavnom su sirevi iz Francuske, Italije, Španjolske, Švicarske, a o kakvom društvu je riječ dovoljno govore podaci da se uz bok žigljenu nalaze kultni mozzarella di bufalo, grana padano, ementaler premier cru, roquefort... Na natjecanju je bilo više od 2600 sireva iz cijeloga svijeta, koje je ocjenjivalo 200 sudaca stručnjaka iz raznih zemalja.

Ponos zbog ‘prvorođenca’ Ova vrhunska svjetska nagrada dolazi kao nastavak izvanrednog proboja u svijet “Gligorinih” sireva koji je počeo lani, kada su otac i sin, Ivan i Šime Gligora, za svoje sireve na istom svjetskom šampionatu osvojili “sve živo“ – čak četiri medalje Supergold za ovčji paški sir.

K tome, za njega su dobili i poseban trofej za najbolji novi proizvod na svjetskom tržištu. Ipak, zbog ovogodišnjeg engleskog superzlata siru žigljen, Ivan Gligora je posebno ponosan.

- To je, naime, moj prvi sir, prvi koji sam napravio kad sam prije 16 godina otvorio svoju malu siranu u Kolanu. Tek sam počinjao, ljudi još nisu imali povjerenja u mene i mogao sam otkupiti tek malo paškog ovčjeg mlijeka, pa sam uz to kupovao i kravlje mlijeko iz Ravnih kotara. Od te mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka mojom posebnom tehnologijom nastao je žigljen.


Taj sir je rođen u mojoj sirani, i to prije našeg paškog sira, on je pravo moje autorsko djelo, ja sam mu i ime dao, po toponimu koji označava sjeverne padine Paga.

To je golet s oskudnim travama, okrenuta velebitskim burama. Tu su velike površine, čista paša i ovce su tamo bijele čiste vune, gotovo stopljene s kamenom. Zato sam posebno ponosan na ovu nagradu – nije krio uzbuđenje Ivan Gligora.

meri šilović



Naslovnica Zadar