Dalmacija Zadar

FOTO Sve spremno za otvaranje Biograd Boat Showa

U Biogradu na moru se u četvrtak otvara 13. Biograd Boat Show 2011., prvi i najveći hrvatski jesenski nautički sajam. Ove godine sajam se od 20. do 23. listopada odvija uz visoko pokriviteljstvo Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a tradicionalno se održava u marini Kornati u Biogradu, jednoj od tri najveće marine na Jadranu u kojoj se tijekom godine održi preko 50 regata i manifestacija pri čemu marinu Kornati posjeti oko 50.000 nautičara.

Prema najavama organizatora tvrtke Ilirija d.d. ovogodišnji Boat show nadmašit će prošlogodišnje izdanje kada je poslije 12 godina kontinuiranog rasta postala najveća izložba plovila u Hrvatskoj.

Zahvaljujuči dobrom odazivu izlagača najavljene su i brojne premijere plovila na ovogodišnjem sajmu: Selene 53, Salpa 30 GT, Greenline 40, Croline 38 Patrol, Benetau Sense 50,

Merry Fisher 6 Marlin, Bavaria 36 sailing yacht, Bavaria 40 S sailing yacht, Hanse 400, Vektor 950 redesign, Adria Vektor 1002 redesign, Hallberg-Rassy 54, Elan 394 sailing yacht, Elan 350 - One-design, Elan 210 sailing boat, Španjol Gajeta 770, Bellaboats - Aquador 32, Elan Power 48 Redesign, Elan 650 Fisherman, Nautica 650 Open, Polupodmornica, Bura 7.6, Murterino 23, Murterino 28 i Bofor 500.

Također je najavljena i Boat Show Burza - u zapadnoj marini Kornati, na preko 400 metara kvadratnih gdje će biti zastupljena nautička oprema i proizvodi za direktnu prodaju na sajmu.

Najveću ponudu će imati HUNT - Hrvatska udruga nautičkih trgovina, s predstavljanjem svojih 8 članova, između ostalog nudeći rasprodaju sezonske robe po posebnim cijenama.

Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga nautičkog sektora otvorit će na Sajmu i neke teme poput nerješenih problema u nautičkom sektoru i ukidanja posebnog poreza na plovila (trošarine).

Kreativna radionica StolArt na najvećoj izložbi plovila u regiji, Biograd Boat Showu, otvara 'Malu školu brodogradnje'. U konkurenciji s moćnim izlagačima, koji proizvode jahte za bjelosvjetsku elitu, mali brodograditelji StolArta publici će se predstaviti s brodom dugim nešto manje od tri metra, bez motora i svih čuda tehnologije, naime, brodom kojemu je jedina svrha da plovi - na veselje djeci i moru.

Kroz 'Malu školu brodogradnje' djeca se, praktičnim radom, uče o tradicionalnoj hrvatskoj brodogradnji, koja se danas tek spominje u kontekstu zaštite kulturne baštine.

Svečano otvorenje Biograd Boat Showa održat će se u četvrtak u 11.30 sati u izložbenoj hali B (u zapadnoj marini Kornati).

m. kalajžić
Foto: Jure Mišković / CROPIX 

Naslovnica Zadar