Dalmacija Zadar

prodana tri broda nekadašnje flote tvrtke ‘marituna’

RIBARSKE SUDBINE ‘Marituna’, ‘Molo’ i ‘Tonko’ za isplatu bivših zaposlenika

prodana tri broda nekadašnje flote tvrtke ‘marituna’

Iz ovih prodaja u stečajnu masu bi se trebalo sliti oko 700 tisuća kuna, a isplata će biti prema utvrđenom isplatnom redu s tim da su 89 bivših zaposlenika u prednosti. kojima je priznato potraživanje u iznosu od 4,9 milijuna kuna

Nakon brojnih pokušaja konačno se realizira prodaja dijela nekadašnje flote tvrtke “Marituna2, tvrtke kćeri “Tankerkomerca” koja je završila u stečaju prije godinu dana. Tvrtka “Morska vila” iz Stankovaca koju su osnovali direktor “Ostree” Neven Badurina i poduzetnik iz Pakoštana Žoni Maksan, otkupljuju dva najveća broda “Maritunu“ i “Molo“ zajedno s ribarskim povlasticama.

Budući da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) imala razlučno pravo nad oba broda, najprije je trebalo ovoj banci isplatiti njezino potraživanje, odnosno preuzeti razlučno pravo, a ostatak cijene ide za podmirenje potraživanja Porezne uprave i za stečajnu masu.

HBOR je za “Maritunu” naplatio svojih 2 milijuna i 133 tisuća kuna, a za ostalu podjelu je ostalo 715 tisuća kuna.

U slučaju “Mola” ukupna cijena je bila 2 milijuna i 842 tisuće kuna s tim što je dio koji je otišao HBOR-u 2 milijuna i 99 tisuća kuna. Ovaj tjedan održano je nadmetanje za još jedan brod nekadašnje “Maritune”.

Za brod “Tonka” koji je bio procijenjen na samo 61 tisuću kuna nadmetali su se ribarski obrt “Karija” iz Rogoznice i Ante Jureško iz Mrljana na Pašmanu.

U nadmetanju je na kraju pobijedio Ante Jureško koji je za 90 tisuća kuna dobio pravo da kupi “Tonku”, no bio je nezadovoljan tolikim povećanjem cijene jer smatra da brod toliko ne vrijedi.

Iz ovih prodaja u stečajnu masu bi se trebalo sliti oko 700 tisuća kuna, a isplata će biti prema utvrđenom isplatnom redu s tim da su bivši zaposlenici u prednosti. Na isplate čeka 89 bivših zaposlenika kojima je priznato potraživanje u iznosu od 4,9 milijuna kuna.

edvard šprljan

Naslovnica Zadar