Dalmacija Zadar

gorica kod zadra

NISU DOLAZILI NA MISU Zadarski svećenik đacima: Izlazite iz crkve ili zovem policiju!

gorica kod zadra

− Poštujem propise i to je sve − obrazložio je don Domagoj odluku koja je ogorčila roditelje pa su zatražili pomoć nadbiskupa

Don Domagoj Kelava izbacio je u subotu iz župne crkve u Gorici, pokraj Zadra, 23 učenika koji uskoro trebaju primiti sakrament krizme, i to navodno zbog toga što ljetos nisu dolazili na misu.

Kad su se učenici pojavili na misi u crkvi u kojoj se održava vjeronauk, don Kelava im je rekao da napuste crkvu te je čak zaprijetio da će pozvati policiju.

Riječ je o učenicima sedmih razreda iz triju okolnih mjesta − Raštana Donjih i Gornjih te Gorice − koji su sakrament svete potvrde trebali primiti u svibnju iduće godine.

Zalupio im vrata

− Svećenik je u crkvu uveo dvanaestero djece, a nama je zalupio vrata kazavši nam da u crkvu nećemo ući jer nismo redovito dolazili na mise. Nije nas htio pustiti u crkvu, a kad smo ušli, rekao nam je da iziđemo ili će zvati policiju i poduzeti svoje mjere.

Kad mu je jedan momak prigovorio da to što radi nije pošteno, izvadio je mobitel i ponovio da će zvati policiju ako ne iziđemo. Rekao nam je da naši roditelji ispadaju budale, a jednom je dečku čak poručio da je njegov otac “kratak” čovjek. Svima nam je to jako teško palo, jer ništa zlo nismo učinili.

U crkvu se može ići bilo gdje i bilo kada, nije to prisilna radnja koju moraš obavljati. Pa kakav je to svećenik? − zapitala se Klara Matešić, učenica osmog razreda.

Klarin otac Jure Matešić objasnio je da njegova kći ljetos nije mogla dolaziti na misu jer mu je pomagala u poljoprivrednim radovima, od čega oni žive.

Izostali cijelu godinu

− Pokušao sam u nedjelju razgovarati sa svećenikom, no čim sam mu se obratio, otjerao me je iz župnoga dvorišta. Sve me je to jako pogodilo, jer ne mogu shvatiti da se netko može tako ponašati. To je žalosno − kazao je Jure Matešić.

Svećenikovim je postupkom ogorčena i Danica Matešić, majka 13-godišnjaka kojega je don Kelava također odbio krizmati jer ljetos nije dolazio na misu.

− Djeca su bila redovita na vjeronauku tijekom cijele godine, osim kad bi opravdano izostali. Kad je počelo ljeto, došle su druge obveze i većina djece ili nije bila ovdje ili su imala neke svoje obveze, tako da nisu išla na misu. Smatram da je svećenik tu zbog nas − kazala je Danica Matešić, jedna od 23 ogorčena roditelja koji su u ponedjeljak zatražili pomoć od zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića.

Namjeravaju potpisivati peticiju protiv don Domagoja Kelave, koji je, pak, jučer kazao da situaciju nema potrebe objašnjavati jer on, kako je rekao, svoje račune polaže jedino Bogu i Crkvi.

− Crkva ima određene propise kojih se ja pridržavam. Riječ je o učenicima koji nisu cijelu godinu dolazili na misu, a ne samo jednom ili dva puta. Ja poštujem propise i to je sve − zaključio je don Kelava, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Gorici.

Uz zamolbu za razumijevanje i strpljivost, iz Zadarske nadbiskupije jučer su priopćili da će se o cijelom slučaju službeno očitovati u utorak.

božana sviličić

‘Digli buku ni oko čega’

Odluku don Domagoja Kelave neki su roditelji iz Gorice jučer podržali smatrajući da se on samo pridržava pravila.

− Smatram da je to prije svega stvar nas roditelja. Mi smo zaduženi za odgoj svoje djece, a svećenik samo postupa onako kako mu je propisano − kazala je Sonja Mikulić, majka djece koja nisu isključena s vjeronauka. S njom se složio i mještanin Ive Perić, kazavši da su roditelji “digli buku ni oko čega”.

Naslovnica Zadar
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last