Dalmacija Zadar

POMORAC NA MUKAMA Potrošio 200, a Tele2 traži 2000 kuna

Zadarski pomorac Hrvoje Bencun već se godinu dana bez uspjeha pokušava iskobeljati iz ralja čudnog ugovora s Tele2 za svoj mobitel. Račun koji mu ispostavljaju sad je već narastao na gotovo 2000 kuna, a kad se zbroji koliko je na svojem mobitelu razgovarao, jedva bi se nakupilo 200 kuna u godinu dana.

− Ponudu Tele2 za mobitel prihvatio sam zbog njihove povoljne cijene od 50 kuna za pretplatu, no na to su mi, izgleda, prikačili još svašta drugo. Mobitel mi treba samo za razgovor, a ne za poruke ili neke druge sadržaje, zato imam najobičniji LG aparat koji ne očitava čak ni zadnji poziv. A oni su mi svakog mjeseca obračunavali neke mobilne sadržaje, i to mjesecima potpuno isti iznos od 191,82 kune − rekao nam je Bencun.

Zanimljivo je s tim “mobilnim sadržajima”, odnosno uslugama agencije Stixi, da ih je prema izlistu računa Bencun naručivao uzastopno svake sekunde. Kao da je obarao brzinu utipkavanja poruka! Jasno je da je nemoguće u jednoj sekundi upisati poruku da se želi određeni vic, neka pjesma ili videozapis, ali na računu tako stoji.

− Iznenadio sam se kad sam na računima vidio usluge Stixi, to su izgleda neke paket-usluge, ali ja to nisam ni ugovorio niti ih moj telefon može primati. No, oni su mi to svejedno zaračunavali i za razdoblje kad su mi isključili mobitel − ogorčen je Bencun.

Tele2 je Bencunovo neplaćanje prijavilo svojoj agenciji za te mu je još naplatilo 800 kuna za raskid ugovora, a sada je cijeli slučaj preuzelo odvjetničko društvo “Par i Gradec”.

− Sada traže 1970 kuna za te račune koje nisam napravio i još 307 kuna za svoje usluge. Ma neću to platiti jer mi ne mogu sjesti ni na kakav račun jer ga nemam − odlučan je Bencun, koji se sprema angažirati i odvjetnika jer kompaniji za mobitele ne želi dati ono što joj ne pripada.

Pokušali smo doznati u Tele2 kako se mogao dogoditi tako apsurdan slučaj da se potrošaču želi naplatiti usluga koju ne može primiti, no kontakt se s nadležnima u ove ljetne dane nije mogao dobiti.

tekst i slika: e. šprljan

Naslovnica Zadar