Dalmacija Zadar

Smilčić: potresna svjedočenja o stradanju civila

/ Nismo tu da bismo ikoga mrzili ili loše mislili, mi se želimo sjetiti naših nedužnih žrtava. Nitko još uvijek nije kazneno odgovarao za njihova ubojstva - rekao je benkovački gradonačelnik Branko Kutija u nedjelju u Smilčiću, gdje je obilježena 19-ta godišnjica stradanja šestero civila kao i masovno progonstvo hrvatskog stanovništva iz Smilčića u vrijeme Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju u Smilčiću i mise u župnoj crkvi, pročitana su dva potresna svjedočenja o progonu Hrvata iz Smilčića, koja su doživjeli Budimir Arbanas i Marko Anić.

- To je tek mali dio od svih događaja i patnje koje su prošli mještani Smilčića. Ti ljudi su sve oprostili, a mi smo tu da se ne bi zaboravilo.

Ove godine prvi put obilježavamo stradanja u Smilčiću, ali od sada ćemo to činiti svake godine - rekao je predsjednik Mjesnog odbora Smilčić Branko Arbanas.

Kroz svjedočanstva, gdje su Budimir Arbanas i Marko Anić opisali miniranje i rušenje do temelja župne crkve u Smilčiću u studenom 1991. godine, koja je prethodno „preživjela“ oba svjetska rata, prisutni su upoznati što se događalo dok obojica u veljači 1992. nisu u postupku razmjene uspjeli doći u Zadar. Budimir Arbanas je prethodno na vratima kuće svoga brata u mjestu našao mrtvoga brata i njegovu suprugu.

U jesen 1991. godine u Smilčiću je ostalo tek 40-ak Hrvata, koji su prolazili svakodnevna maltretiranja, a šestero nedužnih civila je i ubijeno.

L. Kalmeta
Naslovnica Zadar