Dalmacija Zadar

jedini u dalmaciji

Biograd napravio iskorak i spreman je - milijuni eura čekaju akciju

jedini u dalmaciji

LAG-ovi će punu funkciju dobiti kada uđemo u EU, odnosno od strukturnih fondova u kojima leže deseci milijuna eura bespovratnih sredstava. Udruga broji 24 člana, a među njima su Zadarska županija, gradovi Biograd na Moru i Benkovac, općine Lišan

Prioriteti u Biogradu su, među ostalim, razvoj
održivog ruralnog turizma, gospodarskog i
prehrambenog sektora, malih i srednjih poduzeća,
ali i poboljšanje uvjeta okoliša  
Jure Mišković / CROPIX
U cilju lakšeg povlačenja bespovratnih sredstava iz pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije, najveći iskorak u Dalmaciji napravili su grad Biograd i njegova šira okolica koja je prošle godine, u sklopu pilot-programa EU-a, osnovala prvu zajedničku “lokalnu akcijsku grupu” (LAG) na razini biogradske mikroregije, pod nazivom LAG “Laura”.

Udruga broji 24 člana a među njima su Zadarska županija, gradovi Biograd na Moru i Benkovac, općine Lišane Ostrovičke, Polača, Stankovci, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon, razne nevladine udruge, poljoprivredne zadruge, privatne tvrtke i gospodarstvenici.

Veze sa zaleđem

Prema uredbi Vijeća Europe iz 2005., osnivanje LAG-ova je zakonska obveza svih članica EU-a, i to na način da polovicu članova LAG-a mora predstavljati privatni, a drugu polovicu javni sektor. Sve odluke u LAG-u donose se konsenzusom.

- Povezujemo zaleđe, obalu i otoke te sve relevantne društvene snage potrebne za jedan cjelovit pristup u poduzimanju mjera i aktivnosti oko razvoja ruralnih sredina, odnosno pojedine mikroregije - kaže Ivan Čupić, stručni savjetnik za EU fondove iz biogradske gradske uprave.

Naglašava kako je osnivanju biogradskog LAG-a prethodila 18-mjesečna edukacija svih članova udruge, što je bio uvjet za implementaciju Leader pristupa koji podržava donošenje odluka po principu “odozdo prema gore”.

Na taj način, tumači Čupić, lokalna zajednica može izravno povlačiti novac iz fondova i sama donositi odluke o tome na što će ga utrošiti. Cijeli proces mora biti u skladu s razvojnom strategijom koju je LAG “Laura” usvojio početkom ove godine.

Ruralni turizam prioritet

- LAG-ovi će punu funkciju dobiti kada uđemo u EU, odnosno od strukturnih fondova u kojima leže deseci milijuna eura bespovratnih sredstava. Našom smo strategijom utvrdili da su naši prioriteti razvoj održivog ruralnog turizma, gospodarskog i prehrambenog sektora, malih i srednjih poduzeća, društveni i kulturni razvoj baštine, poboljšanje uvjeta okoliša te edukacija i razvoj ljudskih potencijala - kaže predsjednik LAG “Laure” Radoslav Bobanović.

U Hrvatskoj je dosad osnovano šest LAG-ova, a ovaj biogradski je zasad jedini u Dalmaciji. Drugi, takozvani podvelebitski LAG, nalazi se u fazi osnivanja pod okriljem UNDP-a i obuhvaćat će mikroregiju između Starigrada i Obrovca.

LAG kao oblik integracije može imati najviše do 35 tisuća stanovnika unutar jedne regije ili županije, koji su teritorijalno, demografski i funkcionalno bliski. Biogradski LAG se već natjecao za sredstva iz tri predpristupna programa. Među njima je i projekt za razvoj GPS mreže u manje razvijenim ruralnim dijelovima županije.

Nositelj projekta je Slovenija, a kandidati su mjesta iz BIH, Albanije i Hrvatske. Od ukupno traženih 860 tisuća eura, biogradska LAG bi trebao dobiti 67 tisuća eura.

Ivica Nevešćanin

Naslovnica Zadar