Dalmacija Zadar

hoće li zadarska urbana kulturna scena potpuno nestati

URBANA SCENA ‘Artikultura’ traži prostor

hoće li zadarska urbana kulturna scena potpuno nestati

‘Artikultura’  više ne stanuje u bivšem kinu ‘Pobjeda’, a novo mjesto pogodno za svoje kreativne aktivnosti udruge još nisu pronašle. Svoja očekivanja udruge su usmjerile prema gradskoj upravi od koje traže pomoć

Nakon stotinjak domaćih i gostujućih kazališnih predstava, plesnih izvedaba, koncerata, filmova i kreativnih radionica održanih u zadnje dvije godine, projekt šest zadarskih udruga pod nazivom “Artikultura2 na najboljem je putu da se ugasi!

Od prvog lipnja, naime, “Artikultura” više ne stanuje u bivšem kinu “Pobjeda”, a novo mjesto pogodno za svoje kreativne aktivnosti udruge još nisu pronašle.

Naprotiv, sva svoja očekivanja udruge su usmjerile prema gradskoj upravi od koje traže pomoć u pronalaženju alternativnog prostora kako bi “Artikulturu”, možda najvažniji projekt zadarske kulture mladih od završetka rata, sačuvali od potpunog nestanka s kulturne scene.

- Istina je, nakon dvije godine više nemamo mjesto za rad i izvedbe - kaže Jure Aras, osnivač i umjetnički voditelj Teatra Verrdi koji uz “Šigurecu” i Zadarski plesni ansambl (ZPA) čini okosnicu “Artikulture”.

- Za naše potrebe i mogućnosti “Pobjeda” se pokazala kao prezahtjevan prostor. Ona je od nas praktično zahtijevala profesionalni angažman najmanje dvojice ljudi, što si mi nismo mogli priuštiti. Problem je bio i uskladiti naše brojne, ali heterogene programe, recimo koncerte, probe i kazališne izvedbe. Da nam Grad s 120 tisuća kuna nije financijski pomogao, bojim se da bismo iz “Pobjede” morali izići puno ranije - smatra Aras.

Grad plaćao hladni pogon

Grad je “Artikulturi” zadnjih šest mjeseci pokrivao troškove hladnog pogona, a Zadar film im nikada nije naplaćivao najam. No kako se i gradska blagajna stanjila, nije bilo druge nego napustiti “Pobjedu”.

Da bi pokrili dugove za neke održane programe, pojedinci iz “Artikulture” morali su podići kredite. Ipak, nadaju se da neće ostati na ulici, a među prostorima na koje su bacili oko je i zgrada “Zarauschek” u trajektnoj luci koju grad navodno namjerava srušiti.

- Zgrada “Zarauschek” bi bila superprostor za naše potrebe, ne cijela već samo jedan manji dio. Koncertni dio “Artikulture”, bio bi izmješten - govori Aras dodajući da i bivši restoran Čazmatransa na Relji, gdje ZPA ima svoje prostore, ne bi bio loše rješenje.

Iz gradske uprave poručuju da su spremni pomoći koliko mogu, ali zgrada Zarauschek ističu, nije dobro rješenje.

 Ivica Nevešćanin

Koncerti na “Posljednjoj stanici”

Predsjednik Udruge “Šigureca” arhitekt Vedran Miočić Stošić osmislio je originalno mjesto za održavanje koncerata i gitarijada za koje je inače bio zadužen u sklopu “Artikulture”. Od “Liburnije”, gradskog prijevoznika, uspio je dobiti četiri rashodovana autobusa koja planira preurediti u jedinstveni scenski prostor negdje na periferiji grada. Klub bi se zvao “Posljednja stanica”.

- Četiri autobusa postavljena su tako da stvaraju unutrašnje dvorište s pozornicom za 300-400 gledatelja. Jedan bus bi bio preuređen u klub, jedan u bar, jedan u backstage, a jedan za tehniku i prostorije naše udruge - kaže Gumeni koji je gradske vlasti upoznao sa svojim projektom. Problem je što grad na periferiji nema raspoloživo zemljište s priključcima za struju i vodu koje bi moglo prihvatiti “Stanicu”, odgovaraju iz gradske uprave.

 

Naslovnica Zadar