StoryEditorOCM
Dalmacijaizlizale se ploče

Veliki projekt za 'malo' misto: nakon gotovo 240 godina hvarska Pjaca zasjat će u novom ruhu! Evo koliko će koštati 'facelifting' prekrasnog trga

16. rujna 2019. - 19:45

Kompletna hvarska Pjaca, najveća pjaca na istočnoj strani Jadrana, prvi će put u 239 godina dobiti novi "pokrov". U sljedeće dvije godine, naime, na cijeloj površini Pjace trebao biti promijenjen kamen. Rekao nam je to Teo Jeličić (HSS), zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Hvara.

Prvo, i za sada jedino popločavanje hvarske Pjace obavljeno je 1780. godine u doba kada je Hvar bio samostalna komuna u okviru Venecije. Nakon toga Pjaca nikada u potpunosti nije popločana, već je samo na pojedinim dijelovima mijenjan kamen.

- Kamen je djelomično promijenjen ispred hvarske crkve, i to u periodu od 1987. do 1990. godine, dok su u periodu od 1906. do 1908. godine, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, postavljene betonske ploče oko bunara na Pjaci. Ostale sitne intervencije, odnosno manje promjene kamena rađene su kada se kopala kanalizacija između 1969. i 1971. i od 2001. do 2002., kada se uređivala kanalizacija oko Mandrača - kazuje nam Teo Jeličić.

Hvarska Pjaca je, osim po svojoj ljepoti, jedinstvena i po načinu gradnje, zapravo korištenom materijalu.

- Ispod kamenih ploča nema betona, jer u doba popločavanja 1780. godine i nije bilo betona, već se sve ploče nalaze na crvenici, po čemu je Pjaca jedinstvena. Ta crvenica se pokazala kao izvanredna jer sve vode koje se slijevaju s okolnih uzvisina ili ulica crvenica upije i filtrira u more. Zbog toga Pjaca i stoji ovoliko dugo godina kao netaknuta - kazuje Jeličić.

Naravno, cijeli projekt će se odvijati u nekoliko faza.

- Nemoguće je sve napraviti odjednom. Između ostalog, ispod Pjace treba provući oborinski kanal koji dolazi iz pravca Dolca. Ishodili smo lokacijsku dozvolu, radi se geodezijski projekt i očekujem da bismo s popločavanjem Pjace mogli započeti krajem iduće godine. Radi se o nekoliko tisuća kamenih ploča i moramo pametno odabrati koje ploče kupiti, jer se sigurno nakon ove promjene ploče neće mijenjati barem 200 godina - upozorava naš sugovornik.

Ploče će se birati između nekoliko proizvođača.

- U razmatranju će biti brački kamen, zatim kamen iz Plana, Ploča, Istre, a nije isključeno ni da za Pjacu kamen uvezemo. Tu možemo birati između talijanskog kamena i egipatskog. Vrijednost samog popločavanja je oko 10 milijuna kuna, ovisno o cijeni kamena, dok će se vrijednost cijelog projekta popeti i poviše 20 milijuna kuna - precizira Jeličić.

Ovaj projekt je svakako jedan od najvećih projekata u "malom mistu", odnosno gradu Hvaru.

- To je, uz ulaganje u turističke kapacitete Hvara, najveće kapitalno ulaganje u Hvar. Kada ga završimo, moći ćemo s pravom reći da smo iza sebe ostavili nešto budućim naraštajima - zaključuje Jeličić.

Postojeći kamen na Pjaci je "opasan za život", pogotovo kad padne kiša koja "šporka" kamen.

Prema kazivanju našeg sugovornika, proteklih godina bilo je podosta padova, padali su i domaći i turisti. Pogotovo su u opasnosti bili oni koji su za vrijeme kiša imali japanke na nogama. Kada u japankama hodaš po Pjaci, to je kao da hodaš po ledu. No, niti jedan od tih padova nije prouzročio teže posljedice. Padovi i nisu slučajnost, jer je kamen nakon 239 godina "eksploatacije" istrošen i više nije dobar za hodanje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:47