StoryEditorOCM

Uskrata novca Junaku izazvala prekid sjednice Gradskog vijeća

Piše PSD.
2. ožujka 2010. - 13:09

Kada je poslije dvosatne rasprave shvatio da među vijećnicima nema većinu da se Junaku, kojemu je predsjednik, dade 1.500.000 poreznih kuna, što predstavlja povećanje od preko 50 posto u odnosu na prošlu godinu, gradonačelnik Ivica Glavan povukao je s Gradskog vijeća prijedlog programa javnih potreba u sportu na području Sinja za ovu godinu.

Revoltirani takvim postupkom gradonačelnika vijećnici SDP-a demonstrativno su zatražili prekid sjednice. Poslije dviju pauza, najprije na zahtjev kluba vijećnika SDP-a, a potom i HDZ-a, većina vijećnika odlučila je prekinuti zasjedanje. Do prekida su od predviđenih 14 točaka dnevnog reda raspravili 7 i na to potrošili 7,5 sati.

Glavan je uvodno, u trostrukoj ulozi – gradonačelnika, predsjednika Junaka i predsjednika Sportske zajednice Sinja – naveo da javni napadi na njegov prijedlog o raspodjeli sportskih kuna imaju za cilj otvoriti prostor ljudima koji bi Junaka nastavili voditi u ponor. Kazao je da Junaku za sezonu trebaju 2.000.000 kuna. Glavan je iznio da je dug kluba u srpnju prošle godine bio 1.267.000 kuna. Krajem studenoga samo Autoprijevozu dugovalo se 220.000 kuna, a dobro se i arčilo pa se samo u restoranu Junak naslagalo računa za 204 tisuće kuna.

Vijećnici su podsjetili gradonačelnika na prošlogodišnja obećanja da će im predočiti detaljna izvješća o zatečenom stanju u klubu. Unatoč tome financijsko izvješće Junaka nije stiglo ni Odboru za proračun i financijsku kontrolu iako je bilo posebno traženo. Većina vijećnika smatra da je u dramatičnom gospodarsko-socijalnom stanju Sinja neprimjereno toliki novac davati Junaku. Primjerenije bi bilo, naglasili su, da se dio toga novca ostavi za socijalna davanja.

Protiv prijedloga da se Junaku dade 1,5 milijuna kuna bili su klubovi vijećnika SDP-a, HDZ-a, nezavisni Miro Bulj, a sudeći po raspravi i neki vijećnici Nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića koji inače u svemu podržavaju gradonačelnika Glavana.
Kada je uvidio da se većina usuglasila da se Junaku odobri 990.000 kuna, kao i prošle godine, Glavan je povikao da je to drastično rezanje. Onemogućujući Gradsko vijeće da donese takvu odluku Glavan je "kupio" vrijeme u kojemu će uvjeravanjima pokušati pridobiti većinu za sebe. Još je dodao da će na čelu Junaka biti do svibnja kada će upravljanje predati nekome drugom.

Toni Paštar / EPEHA

Bazen čeka na dogovor vjerovnika

Grad Sinj neće pokrenuti postupak za stečaj nad tvrtkom TIM-sport Milivoja Bebića, koja je koncesionar Gradskog bazena, jer ima naznaka da bi se mogao postići dogovor s najvećim vjerovnicima te bi u tom slučaju već na ljeto Sinjanima bilo omogućeno korištenje bazena. Ovo je na pitanje gradskog vijećnika Stipe Filipovića Grčića odgovorio gradonačelnik Ivica Glavan.

Prema Glavanovim riječima Hypo banka kao glavni financijer te tvrtke Cetina iz Sinja i Monter iz Zagreba kao glavni vjerovnici za izvedene radove pred dogovorom su da, uz diskont, svoja potraživanja pretvore u vlasnički udjel u TIM-sportu.

Prema ugovoru TIM-sport ima koncesiju na bazen od 20 godina. Kako TIM-sport nije otvorio bazen u rokovima kako to predviđa ugovor, a radi se o raskidnim klauzulama ugovora, Sinjani imaju pravo i mogućnost u svakom trenutku raskinuti ugovor i preuzeti školjku bazena sa svlačionicama i postrojenjem za zagrijavanje vode. U tom bi slučaju bili uskraćeni vjerovnici izvođači radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 03:46