StoryEditorOCM
DalmacijaPREKO RUBA

Uskoro se otvara 'nebeska šetnica' na Biokovu: posjetitelji će iznad litice hodati po staklu, pogled s novog vidikovca je spektakularan

6. siječnja 2020. - 18:41

Početkom nove godine lagano se privode kraju radovi na gradnji osam milijuna kuna vrijednog vidikovca “Skywalk”, staklene šetnice na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara iznad Makarske.

Armirano-betonska konstrukcija u obliku potkove, smještena dvanaest metara preko ruba biokovske litice, jedinstveni je primjer u cijeloj regiji kojim će se atraktivnost ovog parka prirode bez sumnje umnogostručiti.

Sljedeći korak je postavljanje podne staklene plohe od višeslojnoga sigurnosnog stakla ojačanog čeličnom konstrukcijom i zaštitnom ogradom, što posjetiteljima omogućuje fascinantan pogled i uživanje iz ptičje perspektive.

– Završetak radova očekuje se ovog proljeća. U sklopu ovog projekta pored infocentra postavit će se i geološki stup. Paralelno s tim još vrjednije ulaganje u infrastrukturu predstavlja uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom, koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju.

Ovom projektnom aktivnosti želi se posjetitelje upoznati s manje posjećenijom, ali jednako vrijednom sjevernom stranom biokovskog masiva.

Bitan detalj svakako je i Rodićeva cesta, odnosno njezina rekonstrukcija koja je već završena i u što se utrošilo oko tri milijuna kuna – informirao nas je Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove “Park prirode Biokovo”.

Veliku novost predstavlja unaprjeđenje sustava prijevoza, nabavljeni su shuttle busovi s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te bicikli za najam. Ovim se želi, tvrde u javnoj ustanovi, rasteretiti neprilagođena planinska cesta koja vodi do najvećeg biokovskog vrha Sv. Jure od velikog broja osobnih automobila, koji stvaraju gužve i onečišćuju zrak.

Sve su to dijelovi velikog projekta “Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj čiji su partneri Javna ustanova Makarska razvojna jedinica “MARA” i HGSS.

Ukupna vrijednost kompletnog projekta iznosi nešto više od 34 milijuna kuna, od čega nepovratna sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27,2 milijuna kuna, dok se ostatak financira sredstvima korisnika i partnera, te novcem iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:11