StoryEditorOCM
DalmacijaNAJBRŽI IZLAZ NA MORE s prostora IMOTSKE KRAJINE I mAKARSKOG PRIMORJA STIŽU GOTOVO USUGLAŠENA STAJALIŠTA O ZNAČENJU TUNELA ‘SVETI ILIJA’

Turizam će cvasti s obje strane Biokova

Piše PSD.
17. veljače 2010. - 16:06

Čelnici Imotskog i općina Zabiokovlja, podjednako kao i turistički djelatnici Podbiokovlja, u završetku tunela Sv. Ilija vide priliku za nove razvojne mogućnosti turističke djelatnosti

 

Radovi na tunelu Sveti Ilija kroz Biokovo se nastavljaju. Barem je to vidljivo iz aktivnosti s jedne i druge strane gradilišta, sa sjeverne, imotske, i one južne, primorske. Radnici “Konstruktora” i “Hidroelektre” ulaze i izlaze iz tunela, rade se betonske obloge i tunel svakim danom dobiva svoje zadane konture. Pitanje je kakvim se tempom to radi, treba li on biti brži, ali, svejedno, radovi nisu stali. Niti će, barem za sada, uvjerava izvor blizak izvođaču radova.

Imoćane najviše intrigira mlaka reakcija čelnika njihovih općina i grada Imotskog kada je tunel u pitanju. Svi se slažu da bi općinski načelnici i gradonačelnik, bez obzira na dosadašnje male netrpeljivosti, morali sjesti za isti stol i zajednički nastupiti prema Vladi, jer je izgradnja tunela svima u interesu. Imaju u tomu punu i bezrezervnu podršku Županije i župana Ante Sanadera.

– Za tu sam ideju i mi iz Lovreća ćemo se odmah pridružiti zajedničkom stajalištu o nastavku radova u tunelu, poštujući i najavljena ograničenja investicija sa strane Vlade. U svakom slučaju, i naš glas bi se trebao čuti – kaže načelnik općine Lovreć Ante Babić.

Prvi čovjek općine Runović, načelnik Josip Lešina, pridodaje:

– Razgovarali smo sa županom Sanaderom i mislim da radovi neće stati. Pitanje je kojim će tempom ubuduće ići. Neupitan je zajednički stav o potrebi završetka tunela, samo ga treba i pismeno uobličiti.

– Trebamo zajednički nastupiti, bez obzira na neke naše razlike – veli Tonći Vuksan, načelnik općine Podbablje, s čime se slaže i Miroslav Karoglan, načelnik općine Zmijavci.

Imotski čelnici jedinstveni: Tunel se mora dovršiti

– Na koordinaciji načelnika u Imotskom, a u vezi s izgradnjom gospodarskih zona, jedno od pitanja bio je i tunel. Ne vidim zašto ne bismo izišli sa zajedničkim stavom po tom pitanju, respektirajući i mogućnosti Vlade. Tunel je sigurno najveći projekt za poboljšanje života u cijeloj Imotskoj krajini i svi trebamo raditi na tome da se završi – kaže imotski gradonačelnik Ante Đuzel.
S druge, one primorske strane, stižu slični tonovi.

– Ako se na vrijeme ne pripremimo, biokovski tunel Sv. Ilija donijet će same rizike i probleme u turizmu Makarskog primorja. Već danas imamo nekontrolirani priljev kupača, na plažama je tolika gužva da je ozbiljno zaprijetila kvaliteti turizma. Molimo vas, poduprite plan razvoja zajedničke destinacije Makarskog primorja i Zabiokovlja, jer nam je tunel otvorio novu jedinstvenu turističku destinaciju spajanjem sjeverne s primorskom stranom, koja mora imati zajednički plan upravljanja – Mate Divić, poznati turistički djelatnik i vlasnik baškovoškog hotela “Baccus”, s četiri zvjezdice, kazao je predsjedniku Ivi Josipoviću prigodom nedavnog posjeta Baškoj Vodi.

Predsjednik se zainteresirao za prijedlog i zamolio pisano obrazloženje.

– Premda svi živimo od turizma, na njegovu budućnost se vrlo malo polaže. Izgradnja tunela donijet će neke nove turističke tokove. Znamo da će se povećati promet, a već sada imamo nesnosnu gužvu automobila, popraćenu teškoćama s parkiranjem – upozorio je Divić.

Nova obogaćena destinacija

– Intenzivirat će se izgradnja s obje stane Biokova. Ako bude bez vizije o turističkoj kvaliteti, kakvu želimo graditi, onda nam je turistička budućnost neizvjesna i u primorskoj i u zabiokovskoj strani. S novim zabiokovskim prostorom, koji je sada od mora udaljen svega osam minuta vožnje, otvaraju se fantastične mogućnosti stvaranja nove obogaćene destinacije, koja osmišljenim planom i dobrom upravljačkom snagom provođenja, vrlo lako može ovaj kraj izdići u najbolju turističku kvalitetu u nas – rekao je Divić.

Država mora nametnuti razvojne planove, koje će na temelju međunarodnog natječaja povjeriti najboljim svjetskim konzultantskim tvrtkama da ga izrade u suglasju s lokalnom samoupravom. I onda kontrolirati lokalne vlasti da ga se u provođenju drže kao Biblije. Moramo iskoristiti komparativne prednosti, seoska gospodarstva u Zabiokovlju, da se ne dogodi gradnja 20 tisuća apartmana, a nestajanje autohtonog ambijenta i ponude, po čemu imamo preduvjete postati prvorazredna turistička destinacija, naglašava Mate Divić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 00:31