StoryEditorOCM
Dalmacijaizvanredna pressica

Talijanima ipak nije pozlilo od školjki? Dr. Ledina: Nikada nisam naišao na ovako burne reakcije koje bi moglo izazvati trovanje hranom. Pacijenti su mi rekli da se na brodu osjetio miris benzina...

Piše I. M., PSD
13. kolovoza 2019. - 18:21
ledina_izjava4-130819

Doc. dr. Dragan Ledina, dežurni infektolog Klinike za infektologiju KBC-a Split održao je u 16 sati izvanrednu konferenciju za novinare povodom slučaja navodnog trovanja putnika s jednog jedrenjaka kod Hvara.

Na odjelu Klinike za infektologiju zaprimljene su tri odrasle osobe, jedna muška i dvije ženske osobe, dok se dvoje djece nalazi na Pedijatriji. Nažalost, tijekom jutra je, još na brodu, jedan muškarac preminuo.

"Klinička slika odraslih bolesnika je lagana, srednje teško je kod jedne bolesnice. Ostalo dvoje pacijenata će se zbrinuti kroz dnevnu bolnicu", rekao je dr. Ledina.

Poručuje da nije siguran je li uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest. Ističe da je moguće i da je uzrok trovanja plin, no kaže da nije toksikolog i da se time ne bavi pa mu je teško dati konačan sud o tome.

"Obrada je u tijeku i ide u dva smjera. Kroz infektivnu i toksikološku analizu. Osnovni laboratorijski nalazi kod odraslih pacijenata su u granicama normale", kaže dr. Ledina.

Krvna slika dvoje djece je nešto lošija, kaže liječnik, i oni se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja na Pedijatriji.

Dr. Ledini je teško reći što je uzrok trovanja. Pacijenti su mu rekli da se na plovilu osjetio miris benzina, ali objašnjava da to na plovilu i nije tako neobično.

"Mi tek imamo osnovne laboratorijske nalaze. Toksikološki nalazi će biti gotovi tijekom poslijepodneva i večeri. Sada se treba napraviti detaljna analiza hrane koju su unosili u organizam u zadnja tri dana. I za toksikološku analizu je potrebno provjeriti sve aktivnosti u zadnja dva-tri dana", objašnjava dr. Ledina.

Izrazio je sumnju da su uzrok trovanja školjke.

"Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije... Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma koju bi moglo izazvati trovanje hranom", kaže dr. Ledina.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:18