StoryEditorOCM
Dalmacijastrah zbog odlagališta

Stanovnici Sinja i okolice na nogama zbog smeća iz Vrgorca: Skoro svaka obitelj u blizini deponija ima barem jednog oboljelog od raka!

15. listopada 2019. - 15:36
Cetinjani strahuju od dopremanja dodatnih količina smeća na njihovo već problematično odlagalište

Unatoč najavama, jučer nije počelo dopremanje smeća iz Vrgorca na sinjski deponij "Mojanka" na Kukuzovcu, kako je to, zatvarajući odlagalište "Ajdanovac", svojim rješenjem naložio državni inspektor zaštite okoliša.

Direktor vrgoračke "Gradske čistoće i usluga" Toni Grljušić izjavio je da tvrtka kojoj je na čelu još nije uspjela organizirati način prijevoza miješanog komunalnog otpada iz Vrgorca u Sinj. Kada bi do toga moglo doći, ako bi se u međuvremenu od takvog plana odustalo, do zaključenja ovog broja našeg lista nije bilo poznato.

Rješenje Državnog inspektorata izazvalo je izljev nezadovoljstva među Sinjanima i Vrgorčanima. Građani iz Turjaka i Brnaza, kojima je Kukuzovac u najbližem susjedstvu, ogorčeni su što ih iz Zagreba pod prijetnjom visokih kazni prisiljavaju da na već po mnogočemu problematični i kapacitetom ograničeni deponij, na kojemu se odlaže smeće iz Sinja, Trilja, Dicma, Hrvaca i Otoka, primaju još i "škovace" iz Vrgorca.

S druge strane, Ante Pranić, vrgorački gradonačelnik, naglasio je da je odlagalište "Ajdanovac" jednako onom na Kukuzovcu, pa se javno zapitao "tko je bio lud da naloži da se smeće iz Vrgorca vozi do 100 kilometara udaljenog Sinja".

- Taj bi trošak, podrazumijeva se, trebao pasti na leđa građana Vrgorca - dodao je Pranić, dok je direktor Grljušić iznio podatak da bi tijekom 12 mjeseci iz Vrgorca na "Mojanku" trebalo dopremiti oko 2500 tona smeća ili više od 10 tona svakoga radnog dana.

Cjelokupna situacija ogorčila je Cetinjane, pa se okupilo oko 300 mještana Brnaza, Turjaka i drugih zainteresiranih građana koji su se suprotstavili svakoj pomisli da bi vrgorački otpad ili bilo čiji izvan zone dosadašnjih korisnika odlagališta moglo biti deponirano na "Mojanki".

Na skupu je više građana apeliralo na stručnjake i znanstvenike da istraže pogubni utjecaj ovoga odlagališta smeća na naselja u njegovu okruženju.

- Gotovo da nema ni jedne obitelji iz turjačkih i brnaških zaselaka najbližih deponiju u kojoj barem jedan član nije onkološki bolesnik. Deponij "Mojanka" je izvor malignih oboljenja, a najkritičnije za sve građane bilo je razdoblje kad su se na odlagalištu gotovo redovito događali požari u kojima je gorjela plastika i drugi otpaci.

- Zbog toga tražimo da se "Mojanka" hitno sanira, neodgodivo pokrene razvrstavanje otpada na kućnom pragu, stavi u funkciju izgrađeno reciklažno dvorište i tako najveći dio komunalnog otpada iskoristi kao sirovina - moglo se čuti od okupljenih građana.

Za srijedu je dogovoreno održavanje mirnog prosvjeda kod glavnog ulaza na deponij, na koji su pozvani svi mještani Brnaza i Turjaka, ali i drugi zainteresirani građani.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:14