Dalmacija Split

UDRUGA ‘DOMINE’ OKUPLJA BROJNE AKTIVISTKINJE IZ REGIJE I SVIJETA

U Splitu svjetski skup o lezbijkama

UDRUGA ‘DOMINE’ OKUPLJA BROJNE AKTIVISTKINJE IZ REGIJE I SVIJETA

Iako se posljednjih godina jasno govori o problemima podzastupljenosti žena u političkom životu, njihovoj potplaćenosti ili o problemima obiteljskog nasilja, jedno od temeljnih ženskih/ljudskih prava u Hrvatskoj i dalje ostaje uglavnom prešućeno. Riječ je, dakako, o slobodi izbora seksualnog partnera, pa čak i onda kada taj izbor podrazumijeva osobu istog spola.

Stoga u povodu 17. svibnja, kad se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, splitska feministička organizacija “Domine” planira jednomjesečnu akciju promoviranja prava lezbijki u Splitu. Središnji događaj akcije bit će velika panel diskusija koja će okupiti lezbijke i aktivistkinje za ženska prava iz čitave regije te gošće i iz drugih dijelova svijeta.

Tako će se 20. svibnja u hotelu “Park” voditi rasprava o temi “Diskriminacija lezbijki u javnom i političkom životu − osobno uvjetuje javno?”, a jedna od glavnih gošći skupa bit će Charlotte Bunch, koautorica nekih od najvažnijih međunarodnih pravnih dokumenata koji se bave ženama − poput Deklaracije o sprječavanju nasilja prema ženama, usvojene na Konvenciji UN-a 1993. u Beču, ili Pekinške deklaracije, koja je 1999. primila nagradu “Eleonor Roosvelt” za ljudska prava od američkog predsjednika Billa Clintona zbog zalaganja za prava LGBTIQ osoba.

Bunch često upozorava na vrlo učinkovitu jezičnu manipulaciju onih koji se protive tzv. posebnim pravima homoseksualaca, napominjući kako to nisu nikakva “posebna” prava, nego je samo riječ o pristupu ili putu k ostvarenju istih prava koja imaju ostali članovi društva.

Charlotte Bunch
− State Department u svojem izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2009. posebno apostrofira postojanje problema nasilja prema ženama, etničkim i nacionalnim manjinama te homoseksualnim osobama.

Smatramo da ova tema nije dovoljno prisutna na splitskoj civilnoj sceni te na ovaj način želimo skrenuti pozornost na prava homoseksualnih manjina, osobito lezbijki, koje su višestruko diskriminirane, prvo kao žene, a onda i zbog svoje seksualne orijentacije − objašnjava Mirjana Kučer iz “Domina”.

LGBT zastupnici

Progovarajući o ovom problemu, “Domine” žele upozoriti na licemjerje službenih politika u kojima ima mjesta za sve osim za seksualne manjine.

− Danas imamo i provodimo politike za žene, protiv nasilja prema ženama, u parlamentima sjede žene, osobe s invaliditetom, nacionalne i etničke manjine. No, gdje su primjeri ministara ili zastupnika koji se deklariraju javno kao LGBT osobe, unatoč 10 do 15 posto populacije koja nije heteroseksualna − pita se Kučer.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last