Dalmacija Split

DECENTRALIZACIJA Čelnici dalmatinskih gradova o novom Vladinom projektu

Split i Šibenik  protive se najavi ukidanja spomeničke rente jer time financiraju obnovu Dioklecijanove palače i katedrale sv. Jakova

U ovom trenutku ne bih komentirao bi li Grad Split prihvatio da udomi neko od ministarstava, to bi trebalo raspraviti na Gradskom vijeću. Međutim, jedno je sigurno, a to je da je Split oduvijek bio centar regije, danas južne Hrvatske.

Također, ljudi iz ovoga kraja više su puta isticali kako bi se u Splitu trebalo smjestiti neko ministarstvo poput ministarstva mora ili turizma, odnosno ono što je i logično vezano uz obalni dio Hrvatske. Tada bi se i problemi vezani uz te resore vjerojatno brže i bolje rješavali - mišljenje je splitskoga dogradonačelnika Jure Šundova.

Najava premijerke Kosor o ukidanju spomeničke rente, od čega se financira obnova Dioklecijanove palače, spomenika nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a, Šundovu se, pak nije svidjela.

- To nije dobro za Grad jer se čitava stara jezgra velikim dijelom financira od tih sredstava. Cijeli Split je praktički spomenik kulture i takva ideja po meni ne bi bila najbolje rješenje. Jednostavno, ne može biti dobro ako jednoj strani uzmete samo da bi dali drugima. To bi bilo prelijevanje iz šupljeg u prazno - tvrdi Šundov.

ZADAR: RIBARSTVO NA MORE

Grad Zadar će razmotriti preporuke Vlade u svakom segmentu, ali mi nažalost i nemamo puno instrumenata kojima bismo mogli značajno pomoći poduzetnicima ili općenito građanima u ovim kriznim vremenima.

Lani smo mi samoinicijativno smanjili spomeničku rentu i neka davanja za poduzetnike, to jest ublažili njihove probleme jer je u ovakvim trenutcima svaka kuna bitna, ali to nije imalo presudni utjecaj na njihov opstanak i poslovanje.

S druge strane, Grad ostaje bez tog novca, pa neki projekti ostaju bez potpore ili se moraju prolongirati – kaže zadarski dogradonačelnik Darko Kasap.

On napominje kako gradonačelnik Zvonimir Vrančić pretrese svaku odluku i da se sredstva odobravaju samo za zaista nužne potrebe. Smanjene su plaće zaposlenicima, a u dogovoru sa sindikatom je do nekih boljih vremena ukinuta i božićnica i uskrsnica.

Kasap smatra kako Vlada dobro treba razmotriti mjere za izlazak iz krize te da treba voditi računa i o tome da i reforme koštaju te da nije vrijeme za neke preskupe zahvate upitne učinkovitosti poput decentralizacije državne uprave u određenim segmentima.

- Možda se može razmišljati o dislociranju pojedinih državnih uprava, poput uprave za ribarstvo u priobalje, ali s druge strane gledano, i to su dodatni troškovi nepotrebni u postojećoj situaciji. Za ministarstva je možda praktičnije da radi tehničkog funkcioniranja Vlade budu na jednom mjestu.

Decentralizacija sredstava povlači neke obveze i ne jamči ravnomjeran razvoj., tako da svaki od tih prijedloga ima i mana i prednosti – zaključuje zadarski dogradonačelnik.

ŠIBENIK: PRAVEDNIJI POREZI

Iz Vladina “paketa mjera” nije jasno o kakvoj je decentralizaciji riječ, već je samo načelno navedena funkcionalna i fiskalna decentralizacija uz smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave. Istovremeno, navodi se i uvođenje središnjeg regulatornog tijela za naknade u nadležnosti lokalne samouprave.

U Hrvatskoj se već godinama priča o decentralizaciji, ali do sada, nažalost, po tom pitanju nije ništa učinjeno.

I to je razlog zbog kojeg imamo iznimno centraliziranu državu, u kojoj je raspodjela sredstava otprilike 90:10 u korist središnje države, dok je u razvijenim europskim zemljama taj odnos 60:40.

Mislim da nam nikakvi “resori” neće biti od koristi ako nam sredstva za njih bude utvrđivala država. Ključno je ostvariti raspodjelu poreznih prihoda koja će biti pravednija za lokalnu samoupravu i koja će povećati količinu sredstava kojom će lokalna samouprava samostalno raspolagati i ulagati ga u projekte za koje ona smatra da su važni, kazao nam je šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović.

Kad je riječ o ukidanju spomeničke rente, Grad Šibenik bi izgubio godišnje oko milijun kuna koji se ulažu u staru gradsku jezgru. Riječ je o sredstvima koje smo do sada ulagali u obnovu fasada, tvrđava, ali i 300 tisuća kuna za šibensku katedralu sv. Jakova.

Naravno da bismo takvom mjerom, odnosno novim zakonskim rješenjem izgubili sredstva koja su nam osiguravala neke interventne aktivnosti u staroj jazgri. Šibenska stara jezgra je u stanju koje traži temeljitu sanaciju, te mi užurbano radimo na pripremi dokumentacije koja će poslužiti kao podloga za nominaciju pred fondovima EU. kazao je Županović.

DUBROVNIK: URED ZA BRUXELLES

Bilo bi dobro kada bi decentralizacijom Hrvatske u Dubrovnik prešlo, konkretno, Ministarstvo turizma kao i Ured za eurointegracije. To je u skladu s cjelokupnom politikom Grada da se u Dubrovniku otvori ured za proširenje Europske unije u kojoj bi Hrvatska bila lider, a Dubrovnik središte za suradnju i povezivanje cjelokupne regije, kazao nam je zamjenik gradonačelnika Dubrovnika Niko Šalja.

Što se pak tiče nagađanja koliko će smanjenje vodnog doprinosa, spomeničke, odnosno turističke rente i rente za šume oštetiti gradski proračun, Šalja odgovara:

-Grad Dubrovnik je na osnovi spomeničke rente u 2009. godini uprihodovao oko 4 milijuna kuna, a na osnovi ostalih navedenih renta i doprinosa Grad nema prihoda. Smanjenje spomeničke rente će zasigurno utjecati na proračun Grada Dubrovnika. Koliko, to će prvenstveno ovisiti o planiranom postotku smanjenja rente.

Međutim, ako Odluka o smanjenju spomeničke rente bude pozitivno utjecala na gospodarski rast poslovnih subjekata u gradu Dubrovniku i njihov daljnji razvoj, Grad će podržati takvu inicijativu, zaključuje Šalja.

LEO KOVAČIĆ, NIKOLINA RADIĆ ANČIĆ, MARINA JURKOVIĆ, PAULINA PEKO

Naslovnica Split
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last