Dalmacija Split

na Medicinskom fakultetu u Splitu novi istraživački projekt

Predstavljen prvi hrvatski registar kliničkih ispitivanja

na Medicinskom fakultetu u Splitu novi istraživački projekt

Od sada će svi hrvatski bolesnici i njihove obitelji, zdravstveni stručnjaci i javnost imati lako dostupnu informaciju o svim kliničkim ispitivanjima koja se provode u Hrvatskoj, te dobiti informacije o tomu kako se u njih mogu uključiti

Na Medicinskom fakultetu u Splitu predstavljen je prvi hrvatski elektronički registar kliničkih ispitivanja - www.RegPok.hr – koji je osmislila skupina istraživača tog fakulteta okupljena oko projekta primjene informacijske tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. 

Sve na hrvatskom

- Od sada će svi hrvatski bolesnici i njihove obitelji, zdravstveni stručnjaci i javnost imati lako dostupnu informaciju o svim kliničkim ispitivanjima koja se provode u Hrvatskoj, te dobiti informacije o tomu kako se u njih mogu uključiti, a bit će im dostupni i rezultati takvih ispitivanja. Važno je da su sve te informacije javnosti dostupne na hrvatskom jeziku - istaknula je voditeljica projekta, prof. dr. sc. Ana Marušić i glavna urednica časopisa “Croatian Medical Journal”.

Ona je ujedno bila jedna od 13 urednika uglednih medicinskih časopisa koji su pokrenuli inicijativu za registraciju kliničkih ispitivanja koja se provode diljem svijeta.

Otkrila je da, iako Pravilnik o kliničkim ispitivanjima i dobroj kliničkoj praksi još od 2007. godine propisuje da sva odobrena klinička ispitivanja trebaju biti objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva zdravstva, takve informacije još nisu dostupne javnosti, a RegPok.hr, kao prototip službenoga hrvatskog registra kliničkih ispitivanja, nudi se sada kao “gotov proizvod” Ministarstvu zdravstva.

Splitski su stručnjaci preveli i rječnik s najčešćim pojmovima koji se koriste u kliničkim istraživanjima kako bi bolesnicima i njihovim obiteljima olakšali snalaženje.

Suradnja sa svijetom

Inače, RegPok.hr stvoren je u suradnji s najvećim registrom kliničkih ispitivanja na svijetu, ClinicalTrials.gov. Taj registar sadrži zapise o više od 77 tisuća kliničkih ispitivanja u SAD-u i drugim zemljama svijeta.

Među njima je i 32.000 istraživanja koja se provode u Europi i više od 300 u Hrvatskoj od kojih je 91 još u tijeku, a informacije u njima do sada su bile dostupne samo na engleskom jeziku.

U izradi RegPok.hr sudjelovala je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja “Sve za nju!”, a podržava ga Koalicija udruga u zdravstvu.

JAVORKA LUETIĆ

Pacijentima više pažnje

- Nije tajna da se na bolesnike koji su uključeni u klinička ispitivanja više pazi, da ih liječnici češće posjećuju i pregledavaju i da se zbog toga bolje osjećaju. To se odnosi čak i na one koji su u kontrolnoj skupini - kazala je prof. Marušić.

Naslovnica Split