Dalmacija Split

Priče iz Palače by Sandi Vidulić: Skockana Kinoteka

U Ulici majstora Jurja, pokraj Zlatnih vrata, nalazi se kasnogotička palača iz druge polovice 15. stoljeća. Ne zna se za koju je plemićku obitelj građena, iako se njihov grb nalazi u luneti portala. Nema ni podatka tko ju je projektirao, vjeruje se da je riječ o Jurju Dalmatincu.

Ne znamo danas ni kako je izvorno izgledao raspored prostorija u tom zdanju. Prigodom obnove koju je 1960. vodio Jerko Marasović, uređeni su dvorište, vanjsko stubište te fasada zgrade koja je zadržana kao kamena “ljuska“. Iznutra je nastala nova zgrada, postavljene su betonske ploče, a raspored prostorija posve je promijenjen.

Najsiroviji dio tog “sudara“ starog s novim jest lođa, koja se danas koristi za izložbene svrhe. Iza gotičkih stupova nimalo suptilno montirani su prozorski okviri, a stube koje iz dvorišta vode k lođi odvojene su od nje vratima kojih izvorno nije bilo. Od 1964. u toj palači djeluje Radničko sveučilište, danas Pučko otvoreno učilište.

Najznačajniji njegov dio je Kinoteka koju je 1971. utemeljio Ivan Martinac, najveći splitski filmaš i jedan od najvažnijih autora hrvatskog eksperimentalnog filma. Zlatne dane posjećenosti Kinoteka je imala do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Iako Kinoteka na Facebooku ima oko 800 prijatelja, teško koji kupi iskaznicu za projekcije filmske baštine i art filmova. Grad je 2009. utrošio tri milijuna kuna za njezino renoviranje. No, pored svih gore navedenih stvari koje o ovoj palači ne znamo, ima još jedna - kako u svježe “skockanu“ Kinoteku dovesti publiku.

Naslovnica Split