Dalmacija Split

u moru uz rivu pronađeni kontejneri za smeće, klupe, stolice i kamionske gume

Ronioci čistili more uz Rivu i pronašli "svakakvog blaga"

u moru uz rivu pronađeni kontejneri za smeće, klupe, stolice i kamionske gume

U akciji čišćenja morskog dna u Gradskoj luci sudjelovalo je 30 ronilaca iz cijele Hrvatske, koji su uz pomoć dva broda i dizalice puna četiri sata skupljali škovace

U akciji čišćenja morskog dna u Gradskoj luci sudjelovalo je 30 ronilaca iz cijele Hrvatske, koji su uz pomoć dva broda i dizalice puna četiri sata skupljali škovace

Duje Klarić / CROPIX
Ne viđa se baš svaki dan prizor kako iz utrobe Gradske luke uz pomoć goleme dizalice izranjaju, ni manje ni više, nego dva kontejnera za smeće!

Nije riječ ni o kakvom performansu, nego o ozbiljnoj akciji čišćenja podmorja, u kojoj su jučer sudjelovali ronioci iz cijele Hrvatske u suradnji s tvrtkom “Profectus”, organizatorom nadolazećeg “Boat Showa”, koji su od Gata sv. Petra pa do Rive, uključujući veliki i mali mandrač, “pročešljali” morsko dno, odnosno nagomilani mulj debljine oko tri metra.

Tako su vrijedni ronioci otkrili da Splićani baš vole, osim kontejnera, u more bacati i klupe za sjedenje, stolice od štekata, stupiće, kamionske gume, a našle su se čak i prastare novine iz Drugog svjetskog rata, mnoštvo intimnih potrepština koje je možda bolje ne imenovati...

 - Ovoj akciji se odazvalo više od 30 ronioca iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz kontinentalnog dijela: Osijeka, Karlovca, Duge Rese, Jastrebarskog, dok se iz Splita očekuju pripadnici ronilačkih klubova “Spinut” i “Hvidra Split”, a svoj doprinos dao je i klub “Ruskamen”, kazao nam je Kamilo Čuljak, predsjednik Hrvatskoga ronilačkog saveza, ujedno i predsjednik kluba “Hvidra Split”.

Čišćenje i dogodine

Učmaloj i jakoj južini usprkos, ronioci su puna četiri sata skupljali škovace s morskog dna, uz pratnju dvaju brodova ronilačkog centra “Manta”, od kojeg je i krenula ideja o podvodnom čišćenju Gradske luke, a brodom i ljudstvom pripomogla je i tvrtka “Big Blue”.

 - Već dugi niz godina “Manta” je zadužena za podvodne radove prigodom montiranja pontona za sajam nautike. Pri ronjenju smo uočili da se na morskom dnu gomila sve više krupnog otpada, s tim da je ove godine najgora situacija. Želja nam je da akcija postane tradicija, s obzirom da se podmorje Gradske luke ne čisti jer se radi o plovnom putu, govori nam Lorenz Marović, predsjednik Zajednice gospodarskog ronjenja pri HGK.

11-godišnji Marin Stipčević / Duje Klarić / CROPIX

Kontejneri nisu ništa prema minama koje je na dnu rijeka pronašla Renata Dupin iz Ronilačkog centra Adriatic iz Jastrebarskog. - Uvijek se odazivamo ovakvim akcijama jer su nam dobra škola, a želimo i apelirati na svijest građana, kaže Renata, koja se u svom ronilačkom stažu nagledala svega.

Podršku roniocima dao je i prvi čovjek Croatia Boat Showa Vicenco Blagaić, koji je bez razmišljanja prihvatio ideju o čišćenju luke, a morem iscrpljene ronioce počastit će nakon završetka akcije pečenom janjetinom, dok će restoran “Arkada” ljubazno ponuditi svoj pršut i sir.

Ulovio dva kontejnera

Svoju hrabrost i žilavost pokazao je najmlađi ronilac u ekipi, 11-godišnji Marin Stipčević iz Ruskamena, koji je pomagao tati Vladimiru. Presretan je, kaže, kad izroni koralj, a nije baš, iz shvatljivih nam razloga, oduševljen kad naiđe na morski krastavac, a kamoli na kontejner za smeće.

 


 

Naslovnica Split