Dalmacija Split

okončana humanitarna akcija za stambeno zbrinjavanje siročadi

Skupljen novac za dom Božićevih

okončana humanitarna akcija za stambeno zbrinjavanje siročadi

Velika hvala svima koji su svojim doprinosom u bilo kojem smislu i na bilo koji način pripomogli uspješnu završetku humanitarne akcije „Stan za djecu Božiće” - istaknuo je na posljednjem sastanku Povjerenstva ove humanitarne akcije Slavko Kraljević, koordinator Povjerenstva iz splitskog ogranka Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Naime, u samo dva mjeseca je za četvero siročadi s Kamena, čija je nesretna sudbina ganula cijelu državu, prikupljeno milijun i 82 tisuće kuna na žiroračunu.

Na sastanku, upriličenom u Centru za socijalnu skrb Split, sudjelovao je i Zlatan Stipišić Gibonni, UNICEF-ov ambasador, koji je izrazio divljenje izvedbom ove akcije, jer je, kaže, imao priliku svjedočiti kako su mnoge slične humanitarne akcije neslavno propale...

Realno, istaknuo je Kraljević, za djecu Božiće je skupljeno puno više od iznosa na računu, odnosno oko tri milijuna kuna. Do te se svote dolazi kad se novcu sa žiroračuna pridruže podaci poput onoga da je Grad Split osigurao zemljište od 1500 metara četvornih na kojem će niknuti nova obiteljska kuća za ovu djecu.

Kako je jučer istaknuo splitski dogradonačelnik Jozo Balić, nova će se kuća nalaziti tek nekoliko stotina metara dalje od sadašnjeg doma Božićevih i neće se graditi dok ne budu svi papiri “čisti”, a to bi trebalo biti gotovo za godinu dana.

Osim toga, postoje i pisma namjere poduzetnika koji su obećali da će besplatno projektirati kuću, sagraditi je, opremiti... - Slijede obveze CZSS-a Split da preko organa skrbništva prati tijek realizacije stambenog zbrinjavanja.

Bilo bi potrebito oročiti prikupljena sredstva, te angažirati neku od agencija ili biroa glede konzaltinga, izrade projektne dokumentacije, ugovaranja te nadzora nad izgradnjom objekta - istaknuo je Kraljević te na koncu ravnatelju Centra za socijalnu skrb Split Anti Bjaževiću svečano predao dokumentaciju o provedenoj akciji, uz izlist svih uplata na žiroračunu.

Uz zaključak kako su svi skupa guštali čineći “pravu stvar” za male Božiće, okupljeni su podržali inicijativu Vesne Zec, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu skrb, da se osnuje županijska zaklada za socijalno ugrožene osobe.

D. BARBARIĆ

Naslovnica Split