Dalmacija Split

Mrčela: Split je zadnja rupa vjerske tolerancije i ljudskih prava!

Naša udruga ne zadovoljava se poticanjem međuvjerske tolerancije, jer tolerancija kao “podnošenje Drugog“ lako vodi u nemar. Zato mi idemo i korak dalje, k poticanju dijaloga i suradnje, uključujući i ateiste koji moraju biti slobodni u svom ateizmu − rekao je Splitu mr. Ivan Đidara, glavni predavač na okruglom stolu o temi “Što je to vjerska sloboda − tolerancija ili nešto više?“.

Nakon predavanja mr. Đidare razvila se diskusija, koju su potaknuli gradski i županijski vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine Miroslav Jovičić i Dušan Stojanac, o ispravnosti uvođenja vjeronauka u škole.

− Žao mi je što je Rimokatolička crkva u Hrvatskoj, zahvaljujući ratnim i drugim okolnostima, ušla u škole. To je jednako neprimjereno kao da mi sada u katedrali svetog Duje igramo košarku – istaknuo je vijećnik Stojanac.

Ovu temu zaključio je predavač mr. Đidara riječima kako se udruga izričito zalaže za to da vjera i Crkva moraju biti potpuno odvojene od države, a “to znači i od državnih škola”.

− U Dalmaciji nema demokracije, s tugom moram reći da je ovo zadnja rupa vjerske tolerancije i ljudskih prava. Desetljećima sam radio i propovijedao u inozemstvu te u Slavoniji, ali ovakvu ignoranciju i netoleranciju nigdje nisam doživio. Moram priznati, kad sam prije tri i pol godine došao u Split i Dalmaciju, meni je to bio kulturni šok. Ova sredina zaostaje sto godina za Slavonijom, Zagrebom i Rijekom – iznio je svoje viđenje na okruglom stolu evangelički pastor Jakov Mrčela, na što je predavač mr. Ivan Đidara konstatirao kako je i on “dosta putovao po Hrvatskoj” te se složio kako je Split “doista drugačija sredina”.

D. Pilić
Foto: Jadran Babić / CROPIX

Naslovnica Split
Page 1 of 16FirstPrevious[1]2345678910Last