Dalmacija Split

Split: proslavljena 150. godišnjica Prokurativa

Udruga "Prokurative" danas je organizirala proslavu 150. obljetnice splitskih Prokrativa gdje je na stubama toga trga pjevački zbor "Brodosplita" održao koncert.

Pozdravivši nazočne, savjetnica za prosvjetu i kulturu splitskog gradonačelnika Nansi Ivanišević obećala je da će gradska uprava izdvojiti novac za obnovu Prokurativa.

- Prokurative su znatno oštećene, pa ćemo se pobrinuti da ih popravimo i preporodimo - kazala je Ivanišević.

Proslavu 150. obljetnice Prokurativa potaknuo je Željko Erceg iz "Udruge Prokurative", a novinarima je kazao kako je zamisao da na na tome mjestu, koje smatra jednim od najljepših hrvatskih trgova, bude kuća slave splitske i dalmatinske glazbe.

Split je, među ostalim, poznat i po mnogim vrsnim pjevačima, skladateljima, tekstopiscima, a u zlatno doba splitskog festivala, koji se održava na Prokurativama, taj je prostor postao poznat i prepoznatljiv i izvan grada Splita.

Tako bi, po Ercegovoj zamisli, Prokurative mogle postati originalnom mjestom na kojem bi posjetitelji mogli kupovati glazbene suvenire, a na velikim videopanoima vidjeti sve što je u vezi sa splitskom glazbom i glazbenicima.

Od svečana otvorenja kazališta Teatro Bajamonti ove se godine 27. prosinca navršilo 150 godina. Kazališna zgrada, izgrađena na Marmontovoj poljani, tvorila je okosnicu budućeg sklopa Prokurativa, a tadašnji gradonačelnik Antonio Bajamonti planirao je izgraditi dva krila Prokurativa, po uzoru na znamenite venecijanske Procurative.

Prokurative su građene više desetljeća, a ove se godine navršila i stota obljetnica početka gradnje drugog, istočnog "krila", na granici s Marmontovom ulicom. To krilo je građeno u dva razdoblja: od 1909. do 1911. i od 1927. do 1928.

(H)

Naslovnica Split